Nije dobro kad država prodaje strateške resurse u bescenje. Činjenica je da u Vojvodini tajkuni kupuju zemlju za 200 evra po hektaru, a posle je preprodaju. Poljoprivredni kombinati koji realno vrede od 20 do 40 miliona evra prodavani su po ceni od jednog do tri miliona evra. Treba podsetiti da u Holandiji, na primer, hektar zemljišta vredi od 300 do 400 hiljada evra, a u severnoj Italiji od 70 do 100 hiljada evra.

Nije dobro kad država prodaje strateške resurse u bescenje. Činjenica je da u Vojvodini tajkuni kupuju zemlju za 200 evra po hektaru, a posle je preprodaju. Poljoprivredni kombinati koji realno vrede od 20 do 40 miliona evra prodavani su po ceni od jednog do tri miliona evra. Treba podsetiti da u Holandiji, na primer, hektar zemljišta vredi od 300 do 400 hiljada evra, a u severnoj Italiji od 70 do 100 hiljada evra. Dosadašnjom privatizacijom nekoliko tajkuna je steklo kontrolu nad čitavih 200 hektara zemljišta u Vojvodini – izjavio je juče na konferenciji za novinare Branko Dragaš, predsednik Udruženja manjinskih akcionara Srbije.
On tvrdi da vrednost neto kapitala PKB Korporacije premašuje 648 miliona evra i da bi, s obzirom na to da je reč o preduzeću od strateškog interesa za državu, 51 odsto kapitala trebalo da ostane u vlasništvu države, odnosno grada Beograda, odnosno da se primeni princip zlatne akcije. „Radnici i penzioneri PKB Korporacije imali bi pravo na udeo u kapitalu od 15 odsto, privatizacionom registru za građane Srbije bi pripalo takođe 15 odsto, a 19 odsto akcija trebalo bi izneti na berzu. Na taj način PKB bi se transformisao u mešovitu kompaniju i kotirao na A listi Beogradske berze“, ističe Dragaš.
Nikola Lazić, predsednik Nezavisnog sindikata PKB i Nezavisnog sindikata Srbije, podsetio je da je tokom dosadašnjih privatizacija poljoprivrednih kombinata veliki broj radnika ostao bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari