Značajna privredna delatnost 1Foto: Pixabay / HOerwin56 (ilustrativna fotografija)

Dugi niz godina Opština Svilajnac je lider u oblasti stočarstva jer brine o svojim poljoprivrednim proizvođačima.

Odgajivači stoke imaju brojne pogodnosti kao što je besplatno osemenjavanje umatičenih grla. Ono što je novina je da je, u saradnji sa lokanim partnerom, rešeno pitanje gradske klanice, koja je rekonstruisana i počinje sa radom. Rezultat toga je da stočari sada mogu svoju stoku da prodaju po povoljnim cenama i da će se umesto sirovine u vidu žive stoke, sada na dalje tržište plasirati poluproizvod i gotov proizvod.

Plan za naredni period je projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta površine 3.000 hektara za koje je urađena studija izvodljivosti. U prvoj fazi projekta obuhvaćena je površina od 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta za koju postoji kompletna dokumentacija, pa će se konkurisati kod JVP “Srbijavode”, dok je preostalih 2.000 hektara obuhvaćeno drugom fazom, za koju se trenutno radi studija izvodljivosti, a zatim i priprema projektne dokumentacije. Cilj je da se zavisnost od vremenskih uslova svede na minimum što bi doprinelo i udvostručenju proizvodnje ratara, povrtara, sve većem broju proizvođača cveća i ostalim poljoprivrednim proizvođačima.

Shvatajući značaj unapređenja procesa poljoprivredne proizvodnje, lokalna samouprava redovno organizuje besplatna studijska putovanja u zemlji i inostranstvu. Jedna od najznačajnijih pomoći koje Opština daje poljoprivrednicima je finansiranje kamate na kratkoročne i dugoročne kredite za aktivna privredna gazdinstva. Pored toga poljoprivrednicima su obezbeđene besplatne usluge konsaltinga i pomoć pri apliciranju za državne subvencije, besplatna analiza zemljišta i besplatne sadnice za pošumljavanje, koje Opština obezbeđuje u saradnji sa “Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari