ZR: Samo četiri zahteva za registraciju stambenih jedinica 1Foto: Wikipedia

Od oko 260 stambenih zgrada, koliko ih ima u Zrenjaninu, samo četiri zahteva su podneta za registraciju stambene zajednice.

U lokalnoj samoupravi objašnjavaju da se zahtevi podnose na odgovarajućem formularu na pisarnici, uz plaćanje administrativne takse, a da nadležni organ donosi rešenje o upisu. Po novom Zakonu o stanovanju, postojeće stambene zgrade postaju stambene zajednice koje su u obavezi da se upišu u registar stambenih zajednica koji vodi Gradska uprava.

– Potrebna dokumentacija za registraciju stambenih zajednica može se preuzeti u Uslužnom centru gradske uprave, ali i sa sajta grada, u meniju „dokumenti“. Obaveza registrovanja odnosi se na one zgrade koje do sada nisu bile registrovane, a one koje to jesu, moraće da se preregistruju, objašnjavaju u zrenjaninskom uslužnom centru.

Ništa bolja situacija nije ni sa obukom budućih upravnika zgrada. Na poziv Regionalne privredne komore u Zrenjaninu nije se odazvao dovoljan broj kandidata, tako da zainteresovani za ovaj posao moraju da se prijave u Novom Sadu ili Beogradu. Obuka za upravnike košta 30.000 dinara, dok polaganje ispita košta 15.000 dinara. Po novom Zakonu o stanovanju, brigu o stambenim zajednicama trebalo bi da vode skupštine stanara ili profesionalni upravnici, koji bi stupili na dužnost 1. januara naredne godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari