Zrenjanin spreman za farmu svinja 1Foto: EPA / Alex Hofford

Komisija za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta u Zrenjaninu odobrila je zahtev nemačkom proizvođaču mesa „Tenis“ za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.

Reč je o površini od 2.420 hektara u katastarskoj opštini koja pripada naseljenom mestu Banatski Despotovac, gde treba da nikne prva farma svinja u Srbiji ovog nemačkog poslovnog sistema.

Komisija za zakup zemljišta odluku o zakupu donela je na osnovu biznis plana koji je ova kompanija podnela. U ovoj fazi, sva dokumentacija je poslata u Beograd, gde o tome odluku treba da donese Vladina komisija. Kako potvrđuju u zrenjaninskoj lokalnoj samoupravi, poslednji proceduralni korak biće izglasavanje ove odluke na narednom zasedanju Skupština grada Zrenjanina, što spade u formalnost.

U zrenjaninskoj administraciji za ovaj posao pripremaju se od prošle jeseni, kada je određena lokacija i kada su započele proceduralne pripreme za investiciju. Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin prošle jeseni oglasilo je Rani javni uvid u materijal za izradu plana detaljne regulacije radnog kompleksa-farme „Banatski Despotovac“ u Banatskom Despotovcu, gde bi trebalo da bude izgrađena farma svinja. Reč je o kompleksu državnog zemljišta u ovom mestu, gde će na 2.420 hektara „Tenis“ udariti kamen temeljac za svoju prvu farmu svinja u Srbiji. U materijalu je navedeno da se planira izgradnja farme za tov svinja u zaokruženom ciklusu proizvodnje i da će se za priplod koristiti 2.500 krmača, koje će preko svih uzrasnih kategorija, uz najmoderniju tehnologiju ishrane, napajanja i veterinarske zaštite, omogućiti godišnju proizvodnju od oko 70.000 tovljenika. Zrenjaninski gradonačelnik je povodom nemačke investicije svojevremeno potvrdio da se očekuje ulaganje vredno preko 22 miliona evra i da ta kompanija planira da angažuje i kooperante, što je dobra vest za ovdašnje proizvođače koji mogu da se nadaju kooperantskoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari