Žrtve zakonskih zavrzlama, ili političkih igara 1

Tako blizu, a tako daleko od rešavanja problema, koji evo već trinaest godina, muči Zrenjanince. Reč je o neispravnoj pijaćoj vodi za koju, uprkos činjenici da je završeno novo postrojenje za prečišćavanje, još uvek važi zabrana upotrebe.

Objekat, preciznije investitor, nije dobio sanitarnu dozvolu za rad, čeka i na dobijanje upotrebne dozvole – a vreme prolazi. U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo – odeljenje sanitarne inspekcije kažu da u ovom trenutku ne mogu da komentarišu zahtev investitora jer su procedure u toku. „Pripremili smo saopštenje u vezi sa ovom situacijom i to je jedino što u ovom trenutku može da se kaže javnosti“, objašnjava Rajko Bulatović.

Rešavajući po zahtevu investitora (Grupa Zilio sa sedištem u Srbiji) za izdavanje sanitarne saglasnosti na idejni projekat za izgradnju objekta za javno snabdevanje vodom za piće, sanitarni inspektor u Zrenjaninu doneo je, na osnovu Zakona o opštem upravnom postupku, rešenje o odbacivanju tog zahteva uz obrazloženje da „podnosilac, očigledno, nije imalac prava ili pravnog interesa o kome se odlučuje u upravnom postupku“. Investitor je uložio žalbu, a predmet je Odeljenje za sanitarnu inspekciju prosledilo Ministarstvu zdravlja, tako da je sada drugostepeni postupak u toku. I dok državne institucije ćute, investitori su odlučili da izađu u javnost sa problemom.

– Postrojenje je u potpunosti spremno za rad od 1. septembra. Voda koja se dobija zadovoljava ne samo evropske, već i mnogo strože kriterijume Srbije. Svi tehnički uslovi su, dakle, ispunjeni ali postoji nesklad u zakonskim regulativama i taj problem se trenutno rešava. Ministarstvo građevine nam daje saglasnost za rad, Pokrajinski sekretarijat kaže da ne možemo da startujemo i mi sada čekamo da se pronađe izlaz iz ove nezavidne situacije. Pritom se zaboravlja da nas svaki dan stajanja košta – objašnjava Nenad Obradović, zastupnika investitora.

A šta se, zapravo, dešava o tome možemo samo da nagađamo. Spekulacije se kreću od toga da su u pitanju političke igre, pa do pretpostavke da se sa gradnjom kasnilo, a da su se zakoni u protekle tri godine menjali, naročito Zakon o komunalnim preduzećima, kojim je precizirano da se proizvodnjom vode mogu baviti samo javna, a ne i privatna preduzeća. Imajući to u vidu nameće se pitanje da li to znači da će grad morati da otkupi već izgrađeni pogon?.

– Protivnik sam privatizacije vodovoda i javnih preduzeća. Voda je javno dobro i mora biti dostupna svim građanima. Sem toga, niko nije izašao sa analizom kako arsen utiče na zdravlje, a to bi moralo da se zna – smatra politikolog Miroslav Samardžić, iz Zrenajninskog socijalnog foruma.

Zrenjanin se, inače, može „pohvaliti“ dugotrajnim procesom rešavanja ovog vitalnog problema. Više od 30 godina traju pokušaju da se izgradi fabrika vode. Preporuka struke bila je da se odabere tehnologija nanofiltracije, kao optimalno rešenje. Zrenjaninsku vodu u proteklih 30 godina, sem domaćih zavoda i referentnih laboratorija, analizirali su Institut u Karlsreu, Balint laboratorija u Mađarskoj, laboratorija Degremona u Parizu, laboratorija Tehnološkog fakulteta u Bratislavi. „Najgori sastojak zrenjaninske vode je organska materija, jer ona daje boju vodi i predstavlja podlogu za razvoj mirkorganizama, a za nju je vezan arsen“, objašnjava nekadašnji šef laboratorije JKP Vodovod i kanalizacija, diplomirani biolog Živojin Đurin.

Ako je suditi prema podacima objavljenim u godišnjim izveštajima Instituta za javno zdravlje Batut, koji analizira javne vodovode i vodne objekte u Srbiji, Zrenjanin i oblast Srednjeg Banata spadaju u zone sa najvećim procentom vodovoda i vodnih objekata sa mirkobiološki neispravnim uzorcima vode. Kao najčešći uzročnici apostrofirani su povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija, i ukupnih kaliformnih bakterija, kao i kaliformnih bakterija fekalnog porekla. Takođe, u godišnjem izveštaju Batuta za 2016, koji je dostupan na sajtu te ustanove, najveći procenat, čak 98,1 odsto, javnih vodovoda sa fizičko-hemijskom neispravnošću uzoraka vode registrovan je u srednjobanatskoj oblasti. Najčešći uzroci fizičko-hemijske neispravnosti vode su povećana mutnoća i boja, povišena koncentracija gvožđa, mangana, amonijaka, nitrata i nitrita, povećan utrošak kalijum.permanaganata.

Tehnologija uklanjanja arsena

Prema podacima Grupe Zillio, objavljenim na sajtu te kompanije, arsen je regsitrovan u 105 zemalja u svetu, a u Evropi u slivu Dunava i Centralnoj Italiji. Konstatovano je, takođe, da korišćenje pijaće vode (udužem vremenskom periodu), koja i u malim dozama sadrži arsen, može uzrokovati kožne probleme i rak kože, dok izloženost arsenu ostalih organa može da prouzrokuje dijabetes i kardiovaskularne probleme. „U tehnologiji tretiranja arsena, koju smo primenili u Zrenjaninu, prva faza tretmana vode prolazi sedimentacioni tank, zatim tank flokulacije za smanjenje organske materije, i primenjuje se hlor dioksid, dok se ultrafiltracija obavlja preko cevastih membrana. U drugoj fazi prečišćavanja uključeni su sudovi za tretman bora i filteri za smanjenje arsena i natrijuma, a postupak se završava reverzibilnom osmozom. Kapacitet postrojenja je devet miliona kubika vode godišnje, a ugovorom je predviđena godišnja potrošnja 6,5 miliona kubika vode“, stoji na sajtu investitora.

Hronologija jednog projekta

12. 2. 2015. godine – Potpisan ugovor između JKP Vodovod i Grada Zrenjanina sa Grupom Zillio Spa iz Italije, kojim se investitor obevezao da u roku od 8 meseci izgradi pogon prečistača, a grad da obezbedi lokaciju, dopremanje vode i dalju distribuciju i naplatu vode.

01. 9. 2015. godine – Predata obimna tehnička dokumentacija i projekat za dobijenje građevinske dozvole.

30. 10. 2015. godine – Polaganjem kamena temeljca najavljena izgradnja prečistača vode.

26.10. 2016. godine – Nakon godinu dana zastoja i protesta građana počeli prvi radovi na izgradnji prečistača, vrednog 6,5 miliona evra.

15. 6. 2017. godine – Počeo probni rad prečistača.

24. 8. 2017. godine – Predat zahtev za dobijanje sanitarne dozvole za rad.

01. 10. 2017. godine – Probno puštena u sistem prečišćena voda.

12. 10. 2017. godine – Sanitarna inspekcija odbila zahtev investitora.

7. 10. 2017. godine – Dan otvorenih vrata – građani obišli pogon, a investitor saopštio da niej dobio potrebne dozvole za rad.

10. 10. 2017. godine – Investitor obustavio distribuciju prečišćene vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari