Nenad Konstantinović je praunuk Dušana Subotića, narodnog poslanika i predsednika advokatske kancelarije, praunuk čuvenog Đorđa Nestorovića, gradonačelnika Beograda i bana Moravske banovine, unuk predratnog i poratnog advokata Slobodana Subotića i Vitomira Konstantinovića, pomoćnika ministra finansija u Kraljevini Jugoslaviji. Majka Nevenka SubotićKonstantinović, bila je profesor prava na Ekonomskom fakultetu, a otac profesor na Medicinskom fakultetu.

I tridesetpetogodišnji Nenad, po ugledu na svoje pretke, završio je Pravni fakultet, s prosečnom ocenom 9,53. da bi po završetku studija počeo da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Zastupao je mnoge klijente, ali je, kako kaže, uvek izbegavao publicitet i reklamu kako ne bi uticao na ishod sudskog procesa.

Njegova porodica i po očevoj, ali i po majčinoj liniji bila je izuzetno imućna, ali je jedan deo imetka nestao u bombardovanjima Beograda, dok je drugi deo nacionalizovan nakon Drugog svetskog rata.

– Spisak imovine koji je oduzet mojoj porodici je podugačak. Oduzeta nam je zgrada današnje američke ambasade sa 28 stanova, zatim zgrada u Ulici Kralja Milana, pa kuća od sedam–osam stanova na Andrićevom vencu, koju je moj čukundeda dobio od Obrenovića još kada je dvor građen. Oduzet je i lokal na uglu Čika Ljubine i Knez Mihailove ulice, u kojoj su braća Popovići držali juvelirnicu, zatim kuća na Zlatiboru iznad jezera, kao i zemljište koje je bilo u vlasništvu moje porodice – kaže za Danas Konstantinović.

Jedina nepokretnost koju u Beogradu danas poseduje porodica Konstantinovićje kuća na Dedinju, koju je Vitomir Konstantinovićsvojevremeno gradio kao letnjikovac. Porodica Konstantinovićposeduje i kuću u Rovinju u kojoj su do ove godine živeli neki Hercegovci. Upravo ta kuća u Rovinju za Nenada je bila simbol srećnog detinjstva, tu je učio jedrenje, šta je druženje, tu je odrastao i sazrevao. Upravo tu mu se i razvijao avanturistički duh i želja za upoznavanjem novih predela.

-Još kao dečak sa roditeljima sam obišao sve glavne evropske gradove. Kad mi je bilo četrnaest godina otac me poveo preko bare u Ameriku, na svetsko prvenstvo u fudbalu. Kasnije sam sam obišao petnaestak američkih gradova i praktikujem da svake godine posetim SAD, ali to ne znači da sam strani plaćenik. Jednostavno volim da upoznajem nove predele. Obišao sam sva ostrva u Grčkoj i na Jadranu, a na mene je izuzetan utisak ostavila i ta široka prostrana Rusija – kaže Konstantinovići priznaje da za putovanja nije dovoljna samo želja, veći novac.

„Kad čovek ima para, može pristojno da živi i u našoj zemlji .“

U politiku je Nenad Konstantinovićušao ne zbog nepravde koja je učinjena njegovoj porodici, većmotivisan situacijom u kojoj se Srbija našla devedesetih godina prošlog veka. Bio je potpredsednik Studentskog parlamenta, jedan od osnivača i predsednik Upravnog odbora Otpora. „Te 1998. godine napravili smo Otpor kako bismo ujedinili sve one snage koje smatraju da Slobodan Miloševićmora da ode. Stranke nisu bile sposobne da to urade same, jer su bile dovoljno zavađene. Smatram da je Otpor ispunio cilj zbog koga je osnovan. Miloševićje otišao sa vlasti, a Srbija je postala demokratsko društvo u kome se vlast menja na izborima, sa stabilnim sistemom i stabilnom valutom. Ekonomski standard se najmanje promenio, ali se živi neuporedivo bolje, nego što se živelo u vreme Miloševića – ističe Konstantinovići dodaje da je zahvaljujući dosijeu koji je načinila javna i državna bezbednost saznao tačan datum formiranja Otpora.

Prema podacima iz debelog dosijea koji sadrži 175 mini dosijea, kaže Konstantinović, jasno se vidi da je Otpor formiran 28. oktobra 1998. godine, a da je mesto formiranja Grinet u Nušićevoj ulici, a zabeleženi su i svi telefonski razgovori među članovima Otpora. Dosije Otpora, međutim, ne sadrži podatke o hapšenju Konstantinovića u Lipovačkoj šumi, ali i sumnjivu automobilsku nesreću kod Lozovičke česme kada je uništen automobil kojim je Konstantinovićupravljao. Detaljna pretraga uništenog automobila pokazala je da su šrafovi na amortizerima i poluosovinama bili odšrafljeni, čime su „potvrđene tople preporuke da je taj automobil opasan za vožnju“.

U Skupštinu Srbije sagovornik Danasa najpre je ušao kao član Otpora. Sednice je posmatrao sa galerije zalažući se tada protiv korupcije i da poslanik ne sme da ima više funkcija. Kaže da od tih stavova nije odustao ni danas. Za njega nije prijatna činenjica ni što je njegova stranka u koaliciji sa SPS-om, ali navodi i da dok god socijalisti podržavaju evropski put Demokratske stranke, oni su dobri partneri.

 

Vozim skuter

Bogat sam čovek, jer imam dobro zdravlje, dobar privatni i politički život. Petkom i subotom posećujem beogradske kafiće, vozim skuter, čitam laka štiva, volim muziku koju emituje MTV i skijanje na Kopaoniku. Razveden sam – kaže Konstantinović ne želeći da komentariše glasine da će se uskoro oženiti strarijom ćerkom Miroljuba Labusa. Kaže da za sada nema zakazanu svadbu, ali kada se to desi javnost će blagovremeno saznati.

 

Opozicija ne želi da radi vikendom

Konstantinovićkaže da Demokratska stranka pristaje na svaki mogući dogovor sa opozicijom,kako bi ona prestala sa opstrukcijom i kako bi bili usvojeni zakoni koji su na dnevnom redu, kao i budžet za narednu godinu. „Budžet je provera vlade i opozicija bi trebalo da bude srećna da što pre dođe do te provere. Da bi prestali sa opstrukcijom radikali postavljaju razne uslove, traže mesto predsednika Administrativnog odbora, vraćanje mandata. Mi ne možemo da prihvatimo da vladajuća koalicija rešava njihove pojedinačne probleme. Možemo da se dogovorimo o rasporedu tačaka dnevnog reda, o načinu rasprave, ali o tome ko će biti predsednik odbora ne odlučuje većina. Mi ne možemo da se bavimo odnosom SRS-a i SNS-a. Proporcija kaže da SNS-u pripadaju mesta predsednika u dva odbora. Oni su imali četiri, ali su vratili dva predsednička mesta – kaže Konstantinovići dodaje da je vladajuća koalicija predložila da se radi i vikendom, ali da opozicija to ne želi i da joj je draže da slavi Svetog Nikolu.