Jeremić: Nismo demokratska zemlja 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Predsednički kandidat Grupe građana „Moramo bolje“ Vuk Jeremić izjavio je večeras da se na izborima pokazalo da Srbija definitvno nije demokratska zemlja i da građani ne žive u demokratskom društvu.

Nemamo demokratsku vlast, a mislim da ćemo uskoro dobiti i predsednika koji će na dužnost stupiti pravno formalno na legalan način, ali po meni, imajući u vidu sve iza nas, ne i na legitiman način, ocenio je Jeremić na konferenciji za novinare.

Mislim da meseci koji su iza nas neće ostati zabeleženi zlatnim slovima u istoriji srpske demokratije, ukazao je Jeremić, pominjući nedelje i mesece medijskog mraka, kada je reč o opozicionim kandidatima.

Imali smo nezabeležen stepen agresije i blaćenja opozicionih kandidata, što je velikim delom bilo usmereno na mene lično, moju porodicu i saradnike, podsetio je Jeremić.

On je precizirao da je dobio izmeđi 200.000 i 250.000 glasova birača, kojima je zahvalio da podršci.

Zahvaljujem gradjanima Srbije, svojoj porodici na podršci koju sam imao, zahvaljujem najbližim saradnicima, liderima političkih stranaka, grupa građana i pokreta koji su me podržali na izborima i našim aktivistima i volonterima, naglasio je Jeremić.

Zajedničkim naporima, smatra Jeremić, posejali smo seme iz kojeg verujem da će izrasti stablo otpora laži, nepravdi, otpora nedemokratskoj vladavini i poretku koji je, na moju veliku žalost, u Srbiji uspostavljen.

Mada je ocenio da je još rano govoriti o konačnim ciframa, Jeremić se plaši da će budući predsednik Srbije biti kandidat režima.

Imaće u meni najžešćeg političkog protivnika, najavio je Jeremić i poručio da sa njim neće praviti bilo kakve dogovore ili kompromice.

Ponosan sam na rezultat koji smo ostvarili, a istorija zemlje i naroda je istorija borbe za slobodu i dostojanstvo, istakao je Jeremić, koji namerava svim svojim srcem, znanjem, kontaktima i voljom da istraje u toj borbi.

On je više puta govorio o prljavoj kampanji koja je vođena protiv njega i njegove porodice i predvideo da predstoje dani koji verovatno neće biti laki za celu zemlju, ali je, na kraju krajeva, bilo i težih trenutaka u našoj istoriji.

Nastavljamo, koliko već sutra, sa borbom za pravedniju i dostojanstveniju Srbiju, rekao je Jeremić.

On smatra da je Ljubiša Preletačević, uprkos svim karakteristikama njegove satire, izuzetan i ozbiljan pokazatelj u kakvom stanju se nalazi društvo i kakvo je raspoloženje građana prema političkoj klasi.

To je alarmantan pokazatelj u kojem pravcu idu stvari u Srbiji, rekao je Jeremić i čestitao Luki Maksimoviću na uspehu.

Taj rezultat je dobar, ne samo za njega lično, već i važna poruka za sve građane Srbije, da su stvari u stanju u kojem bi trebalo da se zamislimo i da su nam ovde ipak potrebne promene, upozorio je Jeremić.

On je rekao da je bio veoma jasan o svojim namerama u Srbiji, a to je da namerava da ostane ovde i bude angažovan u političkom životu, dok će se o konkretnom formatu razgovarati posle konačnih rezultata izbora.

U svakom slučaju, ovde sam i ne nameravam da promenim posao i sferu interesovanja. Moj glavni prioritet i posle ovih izbora je promena u društvu i Srbiji koju zaslužuju, predočio je Jeremić.

Upitan da li bi, ipak, bilo bolje da je opozicija išla na izbore sa jednim zajedničkim kandidatom, Jeremić je odgovorio: „Posle bitke, svi su generali“.

Ne možemo sa potpunom sigurnošću da tvrdimo kakvi bi bili rezultati, ali oni su kakvi jesu, rezultat su abnormalne situacije koju smo imali tokom kampanje i atmosfere koja je stvorena u društvu, objasnio je Jeremić.

Ko god bude položio zakletvu za predsednika, a najizgledniji je kandidat režima, to će biti na legalan, ali ne i legitiman način, ponovio je Jeremić, koji je u izborni štab došao sa suprugom Natašom.

U Jeremićevom štabu bili su i poslanice Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, lider Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić, predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović, sudija Vladimir Vučinić, reditelj Predrag Gaga Antonijević i predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari