Hardtalk kod Jovane Jeremić 1Printscreen/Pink

Prošle nedelje u kvizu Želite li da postanete milioner, naučili smo šta je to „mockumentary“, filmski žanr koji se na srpski, kako smo saznali, prevodi kao pseudodokumentarna komedija.

Ko ipak nije uspeo da od Zeke Milionera tačno shvati kakva je to vrsta kinematografskog ostvarenja, juče ujutro je to mnogo bolje mogao da nauči od Siniše, takođe milionera.

Ministar finansija je, naime, gostovao u jednoj autentičnoj pseudodokumentarnoj komediji pod nazivom Jutro sa Jovanom Jeremić ili kako se već ta emisija sa ovom poštovanom koleginicom zove. Tema je bila naslovna strana Danasa sa glavnim naslovom „Javni dug Srbije dostigao 31,5 milijardi evra“.

Hardtalk kod Jovane Jeremić 2
Foto: Luca Marziale Danas

I poštovana koleginica Jeremić i ministar Mali na sebe su uzeli nezahvalan zadatak da ispravljaju „laži i licemerje opozicionih medija“, naime Danasa, čija naslovna strana – hvala Pinku – beše zalepljena preko celog video zida iza ovo dvoje istinoljubivih normalnih ljudi.

Nakon što je pročitala skandalozan naslov da je dug Srbije 31,5 milijardi evra i konstatovala da smo lažovi i licemeri koji nemaju nikakvih dokaza, koleginica kojoj je zeleni kombinezon vanzemaljca ovog puta ostao na ručnom pranju jer štedi struju, uputila je ministru jedno vrlo pronicljivo pitanje: „O čemu se tu radi?“

Mali nas je odmah poklopio. „Javni dug Srbije je sada 31,5 milijardi evra“, rekao je ministar, tako potpuno razobličivši licemerje nas koji smo u naslovu tvrdili da je dug Srbije 31,5 milijardi evra (?!). Jovani to ništa nije bilo čudno, ona ozbiljno ćuti i klima glavom.

Onda je da pokaže koliko je to malo ministar uzeo da nabraja dugove Nemačke i Francuske koji se mere hiljadama milijardi evra, spram čega je naš dug zrno pirinča.

Neko zlonameran bi pomislio da je to dosta licemerno od strane ministra Malog, ali to je ustvari samo istinoljubivo.

Zatim je ministar sasvim pravilno utvrdio da ustvari nije toliko bitan apsolutan iznos duga nego njegov udeo u BDP-u koji kod nas iznosi 53 odsto.

Time je ministar dodatno razobličio nas koji smo u trećoj rečenici teksta napisali da javni dug iznosi 53 odsto BDP-a (?!). Jovani ni to ništa nije bilo čudno, ona i dalje ozbiljno ćuti i klima glavom.

Onda ministar krene da naše licemerje, „a možda i neznanje“, ljušti kao pomorandžu, iznoseći ono što smo mi sakrili – da je srpski BDP porastao! Da je pre deset godina BDP, koji je ministar (da narod razume) definisao kao bogatstvo jedne države (ovo je Jovana zapamtila pa posle sama ponovila gledaocima), pre deset godina bio 33,7 milijarde evra, a sad će probiti 60 milijardi, pa kad se to sve sravni dobija se da je javni dug tada bio 52,5 odsto, a sada 53, dakle isto.

A šta je razlika: „pa sad je naš BDP 60 milijardi (Jovana: „Bogatstvo Srbije“), a onda je bio 33,7″.

Kakav šah-mat! Ne znam odakle je ministar sve ovo izvukao, ali zakleo bih se da ustvari pročitao četvrtu rečenicu Danasovog teksta u kojoj doslovce piše: „Drugim rečima, iako je dug rastao, bruto domaći proizvod je rastao brže“. Treba li uopšte pominjati da Jovana i na ovo samo ozbiljno ćuti i klima glavom.

Pažljivi čitalac će možda primetiti da ovde sad nešto ne štima, jer ako je udeo duga u BDP-u i pre deset godina i sad praktično jednak, to bi trebalo da znači da su oba parametra rasla po istoj stopi, a ne da je BDP rastao brže.

To što ne štima je ono što je Mali krajnje nelicemerno i jako jako istinoljubivo prećutao, a to je da je javni dug 2015. kada je SNS već tri godine bio na vlasti dostigao 70 odsto BDP-a! Onda je usledilo zamrzavanje penzija i plata, više godina patnje dok rast BDP-a nije ovu stopu sveo na aktuelni nivo.

Nego šta je još ministar sigurno slučajno, a ne iz licemerja zaboravio Pinkovim gledaocima da kaže: Pa recimo da kada kaže da je pre deset godina BDP (Jovana: „Bogatstvo Srbije“) bio 32 milijarde, a sada 60, to ne znači da je standard, da ne kažem bogatstvo Srbije, skočio duplo, što se nameće kao zaključak kad se tako kaže kako je on to lepo rekao, jer je Srbija za tih deset godina imala ohoho inflacije.

Isto kao što je zaboravio da kaže, kad je govorio o tome da je javni dug ispod mastrihtskih kriterijuma koji važe za razvijene EU zemlje (Srbija nije razvijena EU zemlja), da je taj dug dakle iznad srpskih kriterijuma, utvrđenim zakonom, koji granicu postavljaju na 45 odsto.

Nije licemerno bilo ni pričati o tome kako se stara vlast zaduživala po „sedam, osam odsto kamate“ posle svetske finansijske krize „u kojoj se nije snašla“, a onda zaboraviti da pomeneš da si se sam zadužio za 6,5 odsto u dinarima, a da u evrima ni ne smeš da se zadužuješ na tržištu jer bi te posle ove krize dočekala ista ta kamata od šest, sedam odsto koliko su i „oni prethodni“ plaćali.

Dakle, kad tržište od prethodne vlasti traži sedam odsto, to je jer je prethodna vlast nesposobna, a kad od tebe traži sedam odsto, to nije ništa? Jovana ćuti i klima glavom.

Bilo je tu još puno toga zanimljivog, smešnog i ismevačkog prema gledaocima Pinka, koji su posmatrajući kako ministar deklamuje brojke iz našeg teksta – ne navodeći da su iz našeg teksta, zasigurno mislili kako u tom tekstu te brojke ne postoje i kako ministar sada naočigled svih otkriva naše laži i naše licemerje suštim činjenicama.

Gledajući ministra, naizgled tako različitog od svojih najbližih kolega koji upravljaju ovom državom, kako vara ljude u prajmtajmu Pinka, setio sam se reči profesorke Danice Popović izrečene o njenom „odličnom studentu“: „Onda sam se zaista uverila da je osoba sa mozgom, vrednoćom, sa velikim kapacitetom rešila da izabere put koji je krajnje nedostojan“.

Toliko.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.