Kafić slobode

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Baš lepo i u velikoj meri tačno.
  Sledeći put razradi g. Kišjuhas ulogu kafića u razvoju alkoholizma i narkomanije.

 2. odlican, kao i uvek!
  samo bih se osvrnuo na suptilnu ali sustinsku razliku izmedju diskusije politike i drustvenog zivota i galerije mobilnih telefona, grumenova raznih kljuceva kao etikete moci i malogradjanskih traceva na koje se aludira.. mislim da treba napraviti disekciju ta dva vida kafenisanja, a zatim ih ponovo spojiti na istom mestu, u kafani, tako da je jasno da samo zajedno oba diskursa cine jaku osnovu za postojanje takvih prostora, i tek zajedno mogu pomoci drustvu kroz insistiranje na postojanju jedne takve platforme – kafica..
  moj zakljucak bi bio – postujmo nase razlicitosti i radujmo se slicnostima, tek zajednickim snagama i dijalogom dolazi do sirenja politicke i gradjanske svesti.

 3. Ni vise kafica koji bi, po autoru teksta, trebalo da suzbiju autokratiju, ni manje demokratije… Ne razumem. Iskreno, zivim poslednjih 7 godina u ne tako urbanom delu Nemacke. U gradu od 30000 stanovnika jedva da ima 3 kafica , ima 5 vecih restorana, posle 5 sati popodne tesko da mozes videti ljude na ulici , lidl se zatvara u 8…. Ljudi se druze i okupljaju vikendom uz planinarenje, voznju bicikla ili neku fizicku aktivnost, i institucija pijenja kafe, uzivanja u istoj ( na koju sam navikao) ne postoji. Ispijanje iste zavrse za deset minuta i predaju se poslu. Ako bi uvece ostali duze budni, ne bi izdrzali sutrasnji radni dan koji uzme 200 posto coveka. Opet, boravio sam i u Italiji, i u njihovim kaficima skoro da nema mesta za sedenje- naime stolovi za ispijanje kafe su bez stolica, dakle , ni tu se ne cefi kafa kao kod nas. Verovatno svima njima zbog toga fali demokratija.

 4. Prezir prema kaficima od strane gradjana Srbije , to niste dobro uocili, pa nasi ako ista vole to su kafane i hrana , ali postoji kritika za broj posetilaca kafica u sred pandemije ili na broj posetilaca u kaficima u sred radnog vremena .

 5. Prvi kafić u Beču i u ostatku austrijskog carstva otvorio je Srbin iz Sombora, tj. Đura Kalčić, odmah nakon neuspele opsade Beča krajem 17. stoleća.

 6. Imam utisak da je svrha ove kolumne bila namera autora da konstatuje da je Novi Sad u Ugarskoj, a Beograd u Srbiji, kao i da mrski Vučićev režim stigmatizuje kafiće kao oaze slobode. Jednom rečju: „Gari, smanji doživljaj“!

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Dijalog

Naslovna strana

22. oktobar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.