Kada su nekoj vlasti glavni državni neprijatelji Koraks i patka, to više govori o državi koju je ta družina napravila, nego o Koraksu i patkama. Patka i Koraks su, naravno, najgori kad se udruže. Veoma su nezgodni i hoće da ujedu. Tako da pazite kada budete gledali ove karikature, posebno ako niste ljubitelj pataka. Ako ste ljubitelj, ne brinite ništa, vas neće!

Na molbu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd prethodni tekstić napisao sam kao uvodnik za izložbu „Žuta patka u Koraksovim karikaturama“ ispred Skupštine grada Beograda, koja je otvorena 8. februara, a već 11. su tamo stigli oslobodioci i po eksponatima nažvrljali originalne parole „Patku daj tati“ i „Stop Sorošu“. Tek da i u praksi potvrde onaj uvodnik.

Sećam se, kada je na Karnevalu brodova rečna policija došla da udalji brodić NDMBGD sa patkicom, na snimku se vidi jedan od članova posade kako izgovara: „Pa ovo je fašizam!“

To i jeste tako izgledalo, jer zašto bi nekoj vlasti smetala žuta patkica, i to na karnevalu.

Isto pitanje postavlja se i sada: ako su već gradski oci dali dozvolu za Koraksovu izložbu, zašto Srpska napredna stranka nije mogla da pokaže kako drugačije mišljenje u centru Beograda, i to u karikaturama, može da trpi više od tri dana i tri noći?

Odgovor je jednostavan: naprednjaci svakoga dana u svakom pogledu sve više liče na termite.