“Zakupljena ulica” 1

Dodatni problem je što je javni prevoz na nekim linijama izmenjen pa građani autobuse čekaju na privremenim stajalištima do kojih, zbog radova, ponekad morate da idete obilaznim putem. Na sve to i broj vozila gradskog saobraćaja je smanjen zbog letnjeg reda vožnje. Psihički pripremljen na tropski vreo dan, prepreke na putu, spreman da ću možda ući u vozilo u kome ne radi klima hitao sam ka privremenom stajalištu autobusa 31. Ušao sam u Kolarčevu i zapazio da neki ljudi veoma osiono naređuju pešacima da stanu i kada da krenu dalje. Osmotrih i shvatih da se nešto snima. Uspeo sam da pređem ulicu i dođem do svog stajališta. Odatle sam posmatrao šta se dešava. Iz drona je snimana scena kako se automobili kreću u koloni. Zbog toga je potrebno sprečiti pešake da prelaze na drugu stranu ulice. U tom cilju angažovano je privatno obezbeđenje. Taksi je pokušao da se parkira na mesto koje je za to predviđeno.“ E, ne možeš tu alo“ povikao je jedan pripadnik obezbeđenja. „Pusti ja ću se za to pobrinuti“, reče drugi. „Dobar dan gospodine, ne možeš ovde da parkiraš, danas ovde nema parkinga, ako ti nešto nije jasno pitaj komunalnu policiju“ izdeklamovao je strogo mišićavi momak. Gledajući s nevericom konstatovah kako autobusa nema. Pogledah oko sebe i shvatih da autobusi ne stoje na predviđenom mestu. Sklonjeni su kako ne bi smetali snimanju. Ispred mene je bilo parkirano vozilo komunalne milicije. Kucnuo sam na prozor i pitao milicionere šta se dešava. „Snimaju neki film, zakupili su ulicu“, dobih odgovor. „Kako neko može da zakupi ulicu?“, zapitah sa čuđenjem. „Nisu zakupili“, ispravi se komunalni milicioner, „dobili su dozvolu da snimaju dva sata“. „A gde je stanica autobusa?“ – upitah. Odgovor je glasio „kod hotela Moskva“. Međutim, tamo sam umesto autobusa naišao na obaveštenje da se u trajanju od dva sata to stajalište ukida. Ka Slaviji sam na plus 30 stepeni morao da krenem peške.

Kasnije sam saznao da se kod palate „Albanija“ snimala američka serija „Seal team“. Takođe sam pročitao da su pripadnici privatnog obezbeđenja koje je angažovala produkcija bili nasilni prema kolegama sa N1. Čuo sam i komentar iz kabineta predsednice Vlade Ane Brnabić „da je snimanje opravdano jer će, osim zarade, Srbija dobiti svetsku promociju, pošto očekuje da će Beograd i srpski agenti kroz seriju biti prikazani u najboljem svetlu”.

Reakcija premijerke je potpuno skandalozna i neprimerena. Umesto da se izvini Beograđanima zbog dodatnih poteškoća sa kojima su se suočili tokom snimanja te serije kabinet premijerke se hvali da „iza ovog poduhvata stoji njen tim“. U uslovima kada se vrše obimni radovi dozvoliti da se na istom mestu snima serija i u tom cilju obustaviti gradski saobraćaj i ograničavati kretanje pešacima je potpuno neodgovorno i drsko.

Svojim rezonovanjem, premijerka je pokazala da joj je profit strane tv produkcije daleko važniji od interesa građana što je nedopustivo.