Poštapalica lišena značenja 1

Novoizabrani još u predizbornoj kampanji su najavljivali ukidanje stopostotne takse na uvezenu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i to je dobra vest u najavi! To, ipak, ne garantuje da će, kada formiraju vladu, biti tolerantniji i popustljiviji u dijalogu sa Srbijom, ako i dalje budu uživali nekritičnu podršku SAD a pogotovo ako Srbija bude mahala nekritičnom podrškom Rusije i Kine.

Možda je dupliranje američkih pregovaračkih „aduta“ Palmer, Grenel, unelo konfuziju u tematiku ko će od njih dvojice šta da radi, ko ima već znanje, uticaj i slično, ali je, barem, pokazalo da postoji razlika u stavovima Stejt departmenta i predsednika Trampa, iako jedan i drugi javno zagovaraju da se kosovski čvor mora razmrsiti što pre.

Optimistička izjava Palmera da će se postići rešenje između dva ciklusa izbora, kosovskih i srpskih, još nije pala u vodu, mada, iskreno rečeno, sve su šanse da se „utopi“ jer ne vidim da se bilo šta, imajući u vidu međunarodne odnose snaga, može tako brzo promeniti. Naprotiv, novoizabrani na Kosovu, s novim i osnaženim kredibilitetom i legitimitetom, već u prvim izjavama nagoveštavaju da neće tražiti ništa manje od međusobnog priznavanja dve države!

U nečemu se, ipak, ali sa različitim predznakom, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić slažu, a to je da je Srpska lista, koja je pobedila sa „10 naprama nula“, državni projekat, jer, naravno, bespogovorno će raditi sve ono što im kaže Beograd, tačnije SNS, tačnije Aleksandar Vučić, kome je to, kako je izjavio, najdraža pobeda!

Jedna lista, jedna partija, jedna država te partije, jedan vođa te partije i države… On se eto lično takmičio i lično pobedio uprkos vanzemaljcima, kao u Lučanima i kojekude i u zanosu sreće da bi multiplikovao epohalni uspeh opleo zlu DOS-ovsku opoziciju koja je, dok je bila na vlasti, pustila Kurtija iz srpskog zatvora! Iz čega se može zaključiti da je trebalo da i dalje bude sužanj!

E baš zbog tih navedenih i mnogo hvaljenih razloga u srpskoj javnosti, Kurti izjavljuje, ako bude mandatar, da mu ne pada na pamet da uzme u vladu bilo koga sa Srpske liste već će, kako nalaže ustav Kosova, jedno ministarsko i dva sekretarska mesta ponuditi nekim drugim Srbima koji su takođe učestvovali na izborima a kojima je važniji interes sredine u kojoj žive nego vlasti u Beogradu! Mogu zamisliti kakva se srpska medijska i tabloidna artiljerija sprema za one koji prihvate tu ponudu.

Sve ovo, naravno, ne relaksira već još više usložnjava krhke izglede za skori nastavak dijaloga sa Prištinom a dijalog je postao poštapalica, skup glasova lišen značenja, i u unutrašnjoj komunikaciji vlasti i opozicije!

Nikakvog dijaloga, zapravo, nema, i svakodnevno se umanjuju minimalne šanse za nj! Razlog kontinuirano i nesmanjeno omalovažavanje i ponižavanje opozicije, pa su male šanse da i trodelni razgovor pod pokroviteljstvom EU, ishoduje njen izlazak na izbore. Bojkot izbora, s druge strane, ne bi trebalo da podrazumeva i bojkot dijaloga, i zato razumem Pokret slobodnih građana, Novu stranku, Građanski demokratski forum, zašto će učestvovati u tom nečem što se naziva dijalog.

Razumem i Demokratsku stranku koja bojkotuje „skup glasova lišenih značenja“, jer ni inicijalni razgovori na Fakultetu političkih nauka ništa suštinski nisu promenili osim što predstavnici vlasti apostrofiraju i „ubiše se“ od hvale, da su pokazali dobru volju i izašli u susret zahtevima nevladinog sektora i opozicije. Dobra volja će se, navodno, konkretizovati i očitovati zaključcima vlade da se moraju poštovati zakoni, koje je su ta ista vlast i vlada bezočno kršili: Obesmišljavanjem rada nezavisnih i kontrolnih tela i agencija i pretvaranjem parlamenta u privezak i podanika vlade, porobljavanjem države i proterivanjem demokratije i pluralizma, progonom i blaćenjem političkih neistomišljenika…

Stoga je zahtev dela opozicije da se prolongiraju redovni izbori podjednako nerealan koliko i nezakonit!

Istovremeno, moram priznati, da ne ohrabruje ni međusobno gloženje opozicije na one koji su za bojkot i one koji o bojkotu razmišljaju ili će se opredeliti tek kada se raspišu izbori? Nošen slavodobitnim ushićenjem iznuđenih pobeda, možda im Vučić pomogne i pre nego što su se nadali i sasvim suprotno raspiše prevremene izbore i tako uštedi vreme i njima i sebi.