Održavanje odstojanja 1

Vučić izbornu kampanju nije ni prekidao iako je dan glasanja odložen do daljeg, samo ju je prilagodio situaciji.

Imao je i spotove, na primer, kineski omladinci izgovaraju Srbija napred, a Vučićeva stranka se slučajno baš zove Srpska napredna stranka.

Imao je i posećen izborni skup – pakovanje humanitarnih paketa u Areni. Ima i klasične nastupe na terenu – Krnješevci, Novi Pazar – a najavljuje i nastupe u drugim gradovima.

I drugi su u kampanji.

Saša Radulović, koji nije dolazio u Skupštinu jedno godinu dana, jer su ga svi poslanici sem Branke Stamenković napustili, sada ima „dnevna obraćanja naciji“ iz skupštinskog zdanja.

Nekadašnji bloger koji je izuzetnu aktivnost imao na Fejsbuku i Tviteru, koji je članove svog udruženja DJB skupljao „onlajn“ sada brani parlament.

Branio ga je i poslednjih dana pre raspisivanja izbora, koristeći govornicu da bi četiri i više sata mogao da bude gledan u prenosu uživo. Kako je podržavao bojkot parlamenta, tako će verovatno ostati i pri bojkotu izbora. To znači da ćete ga verovatno gledati kako predaje „antiglobalističku“ listu kada izborni postupak bude nastavljen.

Nemojte se iznenaditi ako na toj listi bude Srđan Nogo, čak i Đorđe Vukadinović, ili još neko od potpisnika zahteva da Narodna skupština raspravlja o vanrednom stanju iako je u tehničkom mandatu, raspuštena zbog redovnih izbora u osvit pandemije.

Radulovićev primer sledi i Zoran Živković, koji je takođe počeo da nastupa na pres-konferencijama iz Skupštine. I on je najavio učešće na izborima pod sloganom „Borba za Srbiju – Nova stranka“.

Održaju li oni odstojanje u kampanji, budući da je rastojanje proglašeno pored pranja ruku za glavnu meru u borbi protiv korona zaraze? Koliko ljudi zbog njih mora da se kreće do parlamenta i da budu u istoj prostoriji?

Vučića za održavanje odstojanja baš briga, uostalom on je u božanskim visinama, pa može pred gomilom zbijenih novinara i snimatelja da ne nosi masku, i da zove ministra Zlatibora Lončara da mu nešto šapne.

Kao da Vučiću smeta što je Lončareva hirurška naviknutost na smrt učinila da ovaj poprimi izgled jedinog normalnog čoveka u vrhu vlasti.

A vrh vlasti predstavlja gornju društvenu klasu u Srbiji. Očito je da ta klasa žudi da ne propusti priliku u svetu posle korone, da slučajno ne izgubi u toj novoj raspodeli društvene moći koja se najavljuje. Samo što im je to već prekasno, svet se već dubinski promenio, uostalom pitajte ljude da li bi pre pristali da im se ukine Fejsbuk ili Narodna skupština.

Ima onih koji to shvataju, na primer Dragan Đilas.

On pripada vladajućoj klasi, ali je onoj nevladajućoj koju Vučić otvoreno potcenjuje i ruga joj se kao nižoj, pokazao da je spreman da održava odstojanje. Đilas se obraća preko video-snimka ili Skajpa i održava odstojanje, doduše arogantno primećujući da je to zato što on tako hoće, a ne zato što mora. Ipak, održava odstojanje kao i većinska i izrabljivana Srbija. Treba to zapamtiti do glasanja.