Pravoslavna inkvizicija 1Foto: Miroslav Dragojević

Uoči Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika, kada su ubijeni Murat i Franc Ferdinand, patrijarh Porfirije je sa instagrama pucao u već teško ranjenu srpsku prosvetu, napisavši da direktori gimnazija i srednjih škola vrše pritisak na učenike da prilikom biranja između veronauke i građanskog vaspitanja ne biraju veronauku.

Ovo je začinio pretnjom da će SPC javno objaviti ko su ti koji podgovaraju đake protiv veroučitelja. Patrijarh je dakle najavio uvođenje inkvizicije. Ko li će biti glavni inkvizitor? On? Pahomije? Kako će inkvizicija doći do krivaca? Verovatno kao i katolička inkvizicija u srednjem veku – tako što će prilikom istražnog postupka stradati dosta nevinih.

Statistika kaže da jedva tridesetak odsto đaka bira građansko vaspitanje, a inkvizicija bi sigurno želela da taj procenat ne bude veći od statističke greške, stoga je pristupila pretnji kao sredstvu zastrašivanja školskih direktora, a možda i građanski opredeljenih učenika i njihovih roditelja.

Kako crkva zna ko vrši pritisak na đake, naročito ako niko ne vrši nikakav pritisak na đake, ili još gore, ako je obrnuto, ako se vrši većinski „peer pressure“ na đake da idu na veronauku, kako je to bio slučaj do sad, a sigurno je i sad. Imam kandidata! To mora biti đavo, kome nije bilo teško se kroz džipove, proneverene pare i pedofile probije do samog crkvenog vrha i uradi ono što mu najbolje ide od ruke – obmane ga. Partrijarh naredne dane i noći treba da posveti neprekidnoj molitvi, kako bi do njega dopro i glas sa nebesa, a ne samo iz dubina pakla.

Dobro, dosta lupetanja. Savršeno je jasno o čemu je reč. Crkva i aktuelni režim bliski su saveznici. Nijedna vlast nije toliko novca ukrkala u SPC kao što je ova. Narodna mudrost kaže „Ni kod babe nema za džabe“, a kamoli kod Aleksandra Vučića, te je moja pretpostavka da je patrijarhovo inkvizitorsko lupetanje samo spin, inače jedan od temelja Vučićeve desetogodišnje tiranije.

Kad oduzmete sva nemoguća objašnjenja, ono koje preostane je istina, ma koliko neverovatno zvučalo, dragi moji Votsoni. Pritom, teza da crkva spinuje za račun režima uopšte ne deluje tako neverovatno, štaviše. Spin je bio izrazito uspešan, imajući u vidu kako su se svi na njega upecali. Direktori škola se kunu Bogom da ne utiću na đake šta će da odaberu, a građanski aktivisti reže kako inkvizitorsko ponašanje crkve nije ništa neobično u raspalom društvu, koje jedva čeka ruske okupatore.

Mediji su se bacili u istragu iz koje to zbornice pravoslavnoj inkviziciji stižu besmislene dojave, a u stvari nikakvih dojava nema. Jedino što se desilo bio je telefonski poziv: „Matori, treba mi jedna uslugica. Napiši ovo na svom instagramu…“ i patrijarh je napisao i time dokazao svoju kolegijalnost. Sad „samo“ treba provaliti šta to vlast prikriva od nas ovih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.