Pravoslavna inkvizicija

Ostavite komentar

 1. Prestanite sa sramnim napadima na Patrijarha i pustite ga da štiti ljudska prava dece i njihovih roditelja.

 2. Bravo Marko, jedino Danas citam od poslednje strane, pa koraxa, pa onda detaljno…

 3. Марко, једино тачно си рекао да лупетаШ !

 4. Ako patrijarh želi da bude ozbiljno shvaćen od poštenih, dobrih i mislećih ljudi, neka povuče orden kojim je odlikovao Vučelu. Dok to ne uradi, ne zanima me baš ni malo šta on i SPC misle o bilo čemu.

 5. Istina je prosta i jednostavna: deci su časovi veronauke DOSADNI! Pre neku godinu je objavljeno istraživanje u kome je zaključeno da studenti imaju veliki problem da zadrže pažnju i koncentraciju na predavanjima duže od 15-20 minuta. Zbog sve ranijeg zasićenja mozga svim mogućim informacijama i tehnologijama ne treba da čudi da se i osnovci susreću sa ovim problemom. Pravo je pitanje da li je SPC u stanju da ide u korak sa vremenom i tehnikom pa da nešto promeni u svom pristupu vernicima? Teško!

 6. Gledate dokaz da smo vraćeni stotine godina unazat ! A istinu je otkrio još u šestom veku pre n.e. Heraklit Efeski: “Kosmos nije stvoren ni od bogova ni od čoveka, nego je uvek bio, jeste i biće večita vatra”, što je kasnije potvrdila savremena nauka Samuel Klemens, poznatiji kao Mark Tven, tvrdio je da „Kada bi Hrist sada bio ovde, postoji nešto što sigurno ne bi bio – hrišćanin!“
  Crkva je svojom ideologijom sprečavala ljude koji su odlučivali da povećaju svesnost čovečanstvu. Crkva ćuti dok Asanža drže u pritvoru, jer je ona, relativno, mnogo veće delatnike usmrćivala, i to u živoj vatri. Vekovima Crkva zajedno sa vladarima, kasnije državnim institucijama, bili su bestijalni izvršioci umorstva najobdarenih umova što je čovečanstvo imalo – onih koji su govorili istinu. Vlast zajedno sa Crkvom izazivali su ratove od kojih je u Svetskim ratovima vođenim u tek minulom veku učinjena najveća i najgora masovna ubistva. A šta tek reći za uništene cele civilizacije, od kojih su neke živeli oboženo, dajući prednost duhovnom ispred materijalnog, na kontinentima koje će uništivači nazvati Amerikom. Crkva je sa vladarima delila plen potopljen krvlju i okađen dušama ubijenih.
  Iako je Isus bio izričito protiv osvete, Crkva koja se poziva na Hrista ne samo da je ćutala, već je pomagala, dok su masovno u gasnim komoroma ugušivani njegovi sunarodnici – Jevreji tokom Drugog svetskoga rata, i ubijani na bestijalan način od strane ustaških monstruma Srbi, Javreji i Romi u Hrvatskoj.

 7. Sa tekstom se slazem ali “ Uoči Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika, kada su ubijeni Murat i Franc Ferdinand” je najotrovniji nacin opisa Vidovdana koji sam ikad procitao. To bi bilo isto kao da kazes da je 11 septembar dan kad su unistena 4 aviona.

 8. Uz svo poštovanje i Vidojkovica i statistike na otprilike 30 ucenila svega 2 do 3 upise veronauku. To je cinjenica zavrsio sam srednju li ne tako davno nemoguće da se toliko promenilo…

 9. Istina je. U odeljenju mog sina u osnovnoj skoli u centru Smedereva se NIJEDAN roditelj nije odlucio da mu dete ide na veronauku. Toliko o tome. Cak i na periferiji grada je mali broj ucenika koji pohadjaju casove veronauke iako tamo uglavnom zive doseljenici sa juga Srbije koji se kao po pravilu predstavljaju kao veliki pravoslavni domacini.

Ostavite komentar

Dijalog

Tajne državnog duga 10

Tajne državnog duga

O javnom dugu se daju neke ocene koje ne odgovaraju pouzdanim podacima. Javni dug je zaduženje države i lokalnih samouprava, da bi pokrili deficite svojih budžeta.

Naslovna strana

29. septembar 2022.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Stevan Filipović, filmski režiser

Da bismo bili savesni građani koji donose prave odluke na izborima, kao i u svim drugim sferama života, potrebni su nam jaki mediji.