Ostalo je još - ne ubi! 1

Ali, krenimo redom. Prva Božja zapovest kaže – Ja sam Gospod Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova osim Mene. Gospod Bog naspram Prvorođenog, govorimo o Srbiji, deluje poput malog od palube. Za građane Srbije Srbije oduvek je važniji bio onaj Bog na zemlji, od pravog Boga. Više su se kleli i molili Titu, Slobi, i sada Prvorođenom, nego pravom Bogu. Ovaj što trenutno hoda zemljom Srbijom, rasipa darove koje je platio skupim kreditom da bi namirio svoje biračko stado, a stado mu se klanja, moli mu se i ište još.

Druga Božija zapovest kaže – Ne pravi sebi idola niti kakva lika, nemoj im se klanjati, niti im služiti. Prosto je neverovatno da pored tolike istorije, crkvi i manastira, teologa i učenih ljudi, birači SNS su sve to zanemarili i privoleli su se upravo nekom novom idolu. Ovi veruju da je Prvorođeni besmrtan, da je nedodirljiv. Njega ni korona virus ne može da zakači. On je presvetao u svojim dobrim delima koje čini za svoje stado. Služe mu poput najsnishodljivijih živih bića na planeti Zemlji, a verovatno i šire. Osipaju ga takvom ljubavlju da su na pravog Boga potpuno zaboravili.

Ne uzimaj uzalud imena Gospoda Boga svog. Ove Božije zapovesti se i bukvalno ne pridržavaju. Ne kaže se više u Srbiji – Daj Bože, nego – Daće Prvorođeni. Neće Bog da siđe sa neba pa da im da 100 evra. Učiniće to Prvorođeni. Od Boga nema ništa ako im treba put. Poslaće Prvorođeni pijanog Drobnjaka da obeća i magistralu ako treba pred glasanje. Nema tog Boga koji može tako lako da natera penzionere da prodaju veru za večeru.

Ako je verovati Prvorođenom, u ovoj organizaciji ne poštuje se ni četvrta četvrta Božija zapovest – Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ, šest dana radi i obavi sve poslove svoje, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu svome. Prvorođeni, koji se nikada nešto preterano nije bavio radom i poslom, sada sve te godine mora da nadoknadi, barem pričom. On ne spava, ne jede, radi i nedeljom i sve da bi njegovom stadu sve bilo potaman. Kada on nema dana odmora, ko su ostali u stadu da mogu da se odmaraju i da se pridražavaju ove zapovesti.

Kada je reč o petoj zapovesti u kojoj se govori o tome da treba da poštujemo oca i mater svoju, „da ti dobro bude i da dugo poživiš na zemlji“, svi se sećamo kako je Prvorođeni ispoštovao svoje roditelje u jednoj televizijskoj emisiji. Svoju mater je ispravio, na veoma grub način, kada je govorila o tome koliko je imao kilograma na rođenju. Valjda on zna bolje od matere svoje koliko je bio težak. Kada je reč o ocu i o tome koliko ga poštuje, drugom prilikom, svašta se nešto priča, naročito sada posle proslave pobede SNS u sedištu stranke.

Šestu zapovest za sada preskačemo, a sedma govori o tome da se ne čini preljuba. Svima su poznati uspesi Prvorođenog na tom polju, tako da – Danas nije takva vrsta novine da piše o tome, ali ko smo mi da sumnjamo u osvajačke mogućnosti i poduhvate Prvorođenog.

Osma zapovest kaže – ne ukradi. Ovo je možda i najmanje diskutabilna zapovest kada je reč o ne pridržavanju Prvorođenog i stada. Njegova vrhunska zapovest je – KRADI. Gde god možeš, kako god možeš, iako nećeš – moraš. Naročito kada je reč o izborima. Prosto ne postoji situacija u kojoj ne mogu da ukradu, da prevare, da zeznu. Ne postoji mehanizam koji nisu usavršili po tom pitanju, čak i kada sami učestvuju na izborima.

Deveta – Ne svedoči lažno na bližnjeg svog je zacementirana kada je nepridržavanje ove zapovesti u pitanju. Upravo ove zapovesti moraju svi u stadu da se pridržavaju, jer bez laži, Prvorođeni ne može da opstane, ne kao Bog, nego kao biće. Ako se svedoči istina, onda je to kraj za celo stado, ne samo za Prvorođenog.

A šta reći tek za poslednju, desetu Božiju zapovest – Ne poželi ništa što je tuđe. Da li postoji jedan jedini predstavnik stada koji diše zahvaljujući Prvorođenom, neki zlobnici bi dodali – makar i na respiratoru, kome je ova zapovest kočnica u životu. Sve tuđe mora da postane njegovo i nema šanse da bude drugačije. Svi oni žele tuđe zato što sve to mora da postane njegovo. Čak i Partizan, pošto Zvezda već jeste, restorani, kurirske firme, razne televizije i novine, stranke, partije, pokreti, novine, emisije…

I na kraju, vraćamo se šestoj zapovesti – ne ubi. Još je jedino to ostalo, iako ima mnogih koji veruju da se ni ove zapovesti ne pridržavaju. Ja hoću da verujem da Prvorođeni nije nikada imao ništa ni sa jednim ubistvom. Možda sam naivan, ali verujem. Ne mogu, međutim, da budem siguran da će se SNS stado, na čelu sa Prvorođenim, pridržavati ove zapovesti, jedine koja je ostala od svih Božijih za koju nema dokaza da se ne pridržavaju. Šta će raditi Prvorođeni i njegovo stado sa svima nama koji mu nisu po volji? Korona je rizična, više napada njihove nego naše, ali ne sumnjam da će naći način da nas sve neutrališe kako bi vera u njega kao vrhovno božanstvo bila još veća i uspešnija.

#izVucicemose