Deset ljutih gusara 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Biće to ona igra u kojoj će se grabiti najbrži i najpokvareniji.

Izbori će biti neregularni i zbog nezalečene epidemije, ne samo zbog uzurpiranih institucija i galopirajućeg društvenog kolapsa.

U poslednjih 20 godina nismo uspeli da preciziramo i razgraničimo nadležnosti svake od grana vlasti, i ukinemo granice integracijom sa susedima.

Integracija sa susedima bila bi, ujedno, integracija svakog od jugoslovenskih naroda, i srpskog koji je uništio Jugoslaviju kako bi postao jedinstven, a trenutno je najrazvaljeniji narod u Evropi.

EU i NATO su jedini stvaran okvir društvene, i susedske integracije, izgradnje države, okončanja rata i raspadanja, pomirenja i nove akumulacije znanja, kapitala i dobrih osećanja.

Preduslov je razgraničenje s Kosovom, i uzajamno priznanje. Ali tema našeg institucionalnog i vrednosnog samodefinisanja nije tema predstojećih izbora, koji su i kvarni i besmisleni.

Rat u drugoj Jugoslaviji počeo je u Hrvatskoj pre 30 godina. Ne samo da nije okončan proces dezintegracije, ni rat nije zaustavljen.

Vlasti u Beogradu i Moskvi u poslednjim godinama radile su na rušenju institucija i građanskog poretka u Crnoj Gori i Makedoniji.

Bosna je beznadežno pocepana po svim šavovima, i stvarnim i izmišljenim.

Kosovo je, sve očiglednije, predmet slabosti EU diplomatije i Trampovih odlazećih podmetanja, u kojima saučestvuje zvanični Beograd.

Vučić je, naizgled, prihvatio Grenelovu agendu uzajamne korekcije granica, koja je, opet, za EU, neprihvatljiv presedan.

Tramp odbija da se povuče po cenu građanskog rata, ali u onom trenutku kad bude bilo jasno da je i on nepovratna prošlost Vučić će učiniti sve, da u odnosima s Kosovom ne učini ništa, pozivajući se upravo na stav EU o nepromenljivosti granica.

U stvarnosti u kojoj nemačka kancelarka sve očiglednije postaje zona komfora svih evropskih populista koji su u vlasti, i Putinova preostala uzdanica, postavlja se pitanje smisla EU dok da su isti populisti patološka antiteza evropskih vrednosti i demokratskih praksi.

U toj močvari će Vučić ugodno plivati sa svojim prenemaganjima i lažima, i ljutim gusarima, naročito pred svima u opoziciji koji su njegovo umiveno lice, dok dele istovetne stavove i vrednosti.

Suština zla i gluposti koji nas razjedaju najmanje tri decenije je Vučićeva podrška kineskoj okupaciji Hong Konga i nametanju zločinačkog komunističkog poretka iz kojeg je i on sam potekao, a tajna, duboka država mu pravila partije i krojila agende.

U istom paketu su pretnje Tajvanu.

EU se raspada u drugom Hladnom ratu. Šef EU diplomatije, kad se tiho oglasi, kao da mu je prethodnica Mogerini preselila pogled na svet iz Brisela u Moskvu.

Ako je EU u lošem stanju, ona i dalje nema alternativu, i preostaje opšte dobro. Nama je najpotrebnija, zbunjeni smo i dronjavi, a gusari gladni.