Zemlja navijača i klabera 1

Između: 100 evra, sunce, kiša i to je to.

Pitam se gde je nastala zabuna. Da li je krizni štab bio navijen da se bavi svojim poslom do maja, a onda ga je pustila niz vodu ekipa zadužena da mu popravlja delove ili su mu se baterije istrošile ili sam možda pogrešno razumela da je njegova uloga da nas obaveštava o stanju sa virusom i daje nam smernice kako da se ponašamo ne bi li zaštitili sebe i zdravstveni sistem?

Istina, pojedinci su bili angažovani kao medijske ikone koje reklamiraju stabilnost i pokazuju kako dobro stoje crne rukavice, kako strašno ljutito može da se izgleda kad se kosa razbaruši i koliko dugo može da se izdrži pod maskom. Bilo kakav komentar osim nekoliko reči koje su odvažno varirali u sličnim jezičkim konstrukcijama nisu hteli da daju.

Primetila sam da bih svaki put kad ih ugledam na ekranu posezala za upravljačem da isključim zvuk. Bez obzira što je brižljivo odabran trust mozgova trebalo da nam bude osnovni izvor informacija, sve što me zanima nalazila sam na Tviteru. Tu sam i videla. „Beograd gori od korone“, neko je napisao dok su nadležni doktori ponavljali da možemo da se okupljamo u neograničenom broju, uz savet da peremo ruke.

Narod je neodgovoran, nerazuman, sklon raznim podmuklostima, ne sluša preporuke… Ide na utakmice, pravi žurke, vucara se po kafićima… Otprilike sam to čekala da čujem ili pročitam između redova dan nakon nedelje.

Zar taj narod nije uvažio upravo uveravanje struke („struke sa naslovnih strana“) da je sve pod kontrolom?

Čini mi se, narodu je pametnije da instalira Tviter, sazna pravo stanje stvari i onda donosi odluke hoće li da se odazove pozivu na političko-sportsku lumperajku na stadionu ili će da se druži sa svojom decom i pravi špagete… Pobogu, šta će nam krizni štab! Zar stvarno novinari moraju da rade njihov posao?

Ili, ko zapravo radi njihov posao? Razuman odgovoran lekar svakako nije.

Bilo kako bilo, od novih mera dok Beograd gori: maske u prevozu! Odlično ste smislili, zdravstveni mudraci!

Dakle, i dalje mogu utakmice, koncerti, splavovi… Provereno prokužavanje.

Sad smo se malo zacrveneli na mapi Evrope i svi nas izbegavaju, ali ako preživimo i sa sebe skinemo kužni sloj korone, možda ćemo povratiti regionalno liderstvo u navijačkim i klaberskim aktivnostima pa ćemo pod otvorenim nebom i u jovanjičkom dimu nastaviti da širimo i ljubav i bolest.