Uruši sistem zarad malo vlasti 1

U vremenu gde se stvari zaboravljaju u sekundi, malo podsećanje na dešavanja iz protekle nedelje o kojima vredi promislit makar još jednom.

11 meseci kućnog pritvora za ubistvo

Sedam godina posle saobraćajne nesreće u kojoj je nastradala nevina maloletna devojka, doneta je presuda po kojoj je počinilac dobio 11 meseci kućnog pritvora i zabranu upravljanja vozilima B kategorije u trajanju od godinu dana.

Svakome ko ovo čuje zaparaće uši nesrazmera između dela i kazne. Verovatno je i roditeljima nesrećne devojke srce još jednom prepuklo kada su saznali da je osoba koja je ubila njihovo dete na pešačkom prelazu proći gotovo bez kazne.

Nažalost, to je realnost u Srbiji, gde je zakon za neke jednakiji u odnosu na druge, pa tako što ne bi sin Željka Mitrovića vlasnika RTV Pink i prvog propagandiste vladajuće SNS se izvukao sa ovom kaznom koju verovatno ni rođena majka ne bi mogla da prevail preko usta. Bol za deteom je najveća, a poniženje koje su doživeli roditelji je monstruozno.

Podsetiću da je zaprećeno daleko većom kaznom za nepridržavanje mera tokom pandemije korona virusa. Ovo je strašan znak da zakona i sistema u Srbiji zapravo nema. Da su ljudi poniženi, žedni pravde i poštenja i da, ako se ovako nastavi, idemo ka haosu, a tada je sve moguće.

Rođeni Beograđanin za primer

Neretko je termin „rođeni Beograđanin“ simbol neke tzv. više vrednosti iako se iza toga kriju razni hohšatpleri i vucibatine. Ovog puta imamo pozitivan primer.

Uruši sistem zarad malo vlasti 2
Samir Salim

Možda i najpozitivnija vest nedelje je ona u kojoj se navodi da je bivši učenik Matematičke gimnazije i diplomac Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Samir Salim bliski saradnik i koautor više naučnih radova sa naučnicom Andreom Gez, koja je dobila Nobelovu nagradu za fiziku za 2020. godinu.

Samir već dve decenije blisko sarađuje sa Andreom, jednom do tri dobitnika Nobela u kategoriji fizike. Samir Salim je rođen u Beogradu. Po završetku Matematičke gimnazije i astrofizike na beogradskom Matematičkom fakultetu, doktorirao je na Univerzitetu u Ohaju, postdoktorske studije je završio na Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA), a danas je profesor na Departmanu za astronomiju Univerziteta Indijana u Blumingtonu.

Beograđanin za ponos, mnogo više nego oni poput Siniše Malog, Aleksandra Vučića, Nebojše Stefanović ili Ane Brnabić.

Medi grup kao Megatrend

Sporan po mnogo osnova Unverzitet Megatrend je dobio parnjaka kada su u pitanju promašene vrednosti, etika i zdrav razum. U pitanju je privatna zdravstvena grupacija Medi grup koja je pokazala svoje “kreativno” razmišljanje novim plakatom i u najmanju ruku zapanjila građane dovođeći u vezi klabing i zdravstvenu zaštiti.

Uruši sistem zarad malo vlasti 3
Foto: Print screen FB nalog Ana Martinoli

Medi grup me je „kupio“ još prilikom telefonskog razgovora, kada su počeli u maniru tele šopa da na moj upit uvaljuju dodatne preglede na neviđeno, pa je očas posla utrostručena cena onoga što sam želeo. Zatim, kada sam rekao kod kog lekara želim da budem pregledan, dobio sam odgovor ne može, određujući mi kod koga mogu.

Znam da kažu da je i loša reklama bolja nego nikakva, ali mogli malo da povedu računa o sebi i pozivu kojim se bave.

Sramota za privatno zdravstvo i MediGroup.

Nadam se da će ovakav pristup biti prezren od klijenata (namerno ne kažem pacijenta) i da će osetiti to na prihodima, a zatim posledično popraviti se. Znam i mir u svetu je utopija. Do tada ostaje nam da se pitamo da li je u pitanju poziv svima da se “odvale” do dozvoljenih 23h u nekom klubu pa da zatim odu na ispiranje želuca ili Medi grup pravi žurke u svojim prostorijama?

20 godina posle

Još jedna godišnjica velikog i značajnog događaja, uspeha ali i izneverenih nada.

Uz kritike sa svh strana, omalovažavanja učinjenog pre svega ekipe koja pre 20 godina skinuta sa vlasti, ali nažalost ne i lustrirana, ovaj datum je važan i dalje.

Odbranjeno pravo glasa, dakle osnovi postulat demokratije. Šef,državne bezbednosti, odgvorne za mnoga politička ubistva je završio u zatvoru a isto je sačekalo predsednika koji je bio na vrhu piramide zla.

Počelo je suočavanje sa mračnom prošlošću, a godišnji BDP u i dalje siromašnoj Srbiji sada tri puta veći nego 2000. (zamislite taj standard).

Da nije bilo petog oktobra, sada bi bili kao Belorusija (samo siromašnija) + ratni zločini.

Paradoksalno slična ekipa bi bila na vlasti, samo sa drugim prioritetima.

No, u svakom slučaju srećan peti oktobar. Šteta što nismo završili posao, ali ostvarene su neke važne pobede. Pobeđen je strah koji sada parališe ovu tužnu zemlju, pokazana je hrabrost koja je deficitarna roba među milionima beskičmenjaka.

Vraćena je nada i nisu nas više gledali kao egzotične divljake i simbol svega lošeg sa okrajka Evrope. Sankcije su otišle, dugovi dobrano otpisani, krenuli smo lakše da putujemo, počelo je da se studira i radi preko. Sada se to uzima kao zdravo za gotovo, a uopšte nije tako bilo.

Gadovi, krimosi i slični su makar na kratko podvili rep. Disali smo slobodu. Malo li je?

Koliko puta u životu imate priliku da nešto zaista promenite, ne samo sebe, već celu zemlju?

Uruši sistem zarad malo vlasti

Lokalni izbori u Šapcu će kako je krenulo ući i u treći četvrti krug, a možda i u drugu godinu. Razlog tome je pre svega nenormalna želja SNS da vlada u svakoj opštini, svakoj mesnoj zajednici.

Ova, po do sada viđenom bolesna ambicija dobila je novi nastavak posle novog glasanja. Nakon upada članova i pristalica SNS na sednicu Gradske izborne komisije i sprečavanja izlaska iz zgrade Gradske uprave deset članova GIK podnelo je ostavke. Predsednik GIK Budimir Pavolović naveo je da je šest puta telefonom zvao policiju, ali da policija nije reagovala. GIK više ne postoji, rezultati trećeg kruga izbora nisu pozati. Do sada ni Ustavni sud ni tužilaštvo nisu se oglasili ni po jednoj krivičnoj prijavi. U situaciji smo da je vlast ponovo spremna da uruši pravni sistem zarad apsolutne vlasti iako i bez Šapca vladaju kao da imaju najmanje 90% odsto građana Srbije uz sebe. Šta bi bilo kada bi sa ovolikim entuzijazmom rešavali problem građana, kao što žele vlast? Da li bi bili Švajcarska, Luksemburg ili Kanada?

Bogataši u zakon ne veruju

Da je novac neretko proklet jer pokreće ono loše u ljudima, svedoče i velike kompanije koje posluju u Srbiji. Iako zarađuju basnoslovne sume obrađujući lične podatke građana, ne čine ništa kada ti građani neposredno treba da ostvare svoja prava koja su u vezi sa ovim kompqnijama. To su svima znane kompanije poput Fejsbuka, Tvitera, Amazona, Netfliksa, Airbnb, koje nemaju svoje predstavnike u Srbiji iako ih na to obavezuje zakon, a prema uredbi o zaštiti podataka.

Šansu da bi nešto moglo da se promeni dala je fondacija „Share“ podnevši prekršajne prijave protiv 16 globalnih tehnoloških korporacija zbog toga što ni posle više od godinu dana nisu ispunile obavezu iz Zakona o zaštiti podataka o ličnosti da imenuju svoje predstavnike u Srbiji.

Očekuje se da bude pokrenut postupak, ali za razliku od evropske Opšte uredbe o zaštiti podataka, po čijem je uzoru pisan i naš zakon, kazne u Srbiji su simbolične i kreću se od 20 do 1000 hiljada, što je za ove kompanije trošak na nivou čačkalica za jedan obrok.

Da li će ovako ostati zavisi od onih koji pišu zakone države Srbiju i koji treba da pokažu, da li im je zaista stalo do građana ili na njih gledaju kao na masu koju treba eksploatisati po volji moćnih i bogatih. Bojim se da znamo odgovor, ali borba traje jer je u pitanju naša privatnost.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.