Safeta Biševac

Upadom u RTS i opkoljavanjem zgrade Predsedništva, protesti koji mesecima traju širom Srbije ulaze u novu fazu, a šta će se iz njih izroditi i da li će išta doneti – tek ćemo videti. Mi koji imamo dovoljno godina i iskustva, ne možemo a da aktuelne proteste opet ne poredimo sa onim iz devedesetih protiv Slobodana Miloševića. Da li smo u fazi protesta 96-97. ili se približavamo 5. oktobru? Sličnosti su, čini mi se, minimalne i svode se na to da je deo nezadovoljnih građana ustao protiv predsednika čiju smenu priželjkuju. Razlike ogromne.

Teško je reći da li je veća razlika između RTS iz devedesetih i ovog danas, tadašnje i aktuelne opozicije, kao i Miloševića i Vučića. Sve je različito, a opet slično. Beogradom i u još na desetine gradova Srbije demonstrira: „šaka jada“, „fašisti“, „snage haosa i bezumlja“, borci za pravedniju državu… Zavisi ko kako vidi i iz kog ugla posmatra. Da li je Vučić „matirao“ protivnike prošlog vikenda, kako tvrde njemu bliski mediji? Ili je režim „uzdrman“, kako je glasio naslov Danasa u ponedeljak, sa čim se očigledno ne slažu ni premijerka Ana Brnabić ni predsednik Aleksandar Vučić, koji je, verovatno iz čiste humanosti, pomenuo aboliciju uhapšenih. Opet zavisi ko kako vidi i iz kog ugla posmatra.

Mnogi se slažu da se lider „Dveri“ Boško Obradović, od upada na RTS, nametnuo kao glavni vođa opozicije. Mlad, elokventan, energičan, nacionalista, konzervativac, rusofil. To i takve političare mnogi u Srbiji vole, ali zamislite kada bi se, na nekim budućim izborima u poštenim izbornim uslovima, na glasačkom listiću našla dva imena – Aleksandar Vučić i Boško Obradović. Da li biste i za koga glasali? Da li bismo opet birali „manje zlo“ i koje bi to bilo?

Možda je Obradović postao „glavna faca“ protesta, ali meni su junaci ovih dana učenici Filološke gimnazije. Oni koji su se okupili da traže oslobađanje svog druga Pavla Cvejića, uhapšenog i ekspresno osuđenog na 30 dana zatvora zbog upada na RTS. I profesori koji su ih podržali. „Pavle je uhapšen i ja ne mogu biti na času. Pavle misli svojom glavom i zato je uhapšen. Pogrešio je što je u ušao u zgradu RTS-a, ali 30 dana zatvora je mnogo“, rekao je jedan od njih Nebojša Maksimović, profesor istorije. Profesor Maksimović je u ponedeljak svojim đacima održao čas na otvorenom i svaka mu čast.

Mnogi su u nedelju uveče gledali intervju predsednika Vučića na Pinku. Sticajem okolnosti i ja. Koji mi je utisak? Verica Bradić prešla sa RTS na „Pink“. Popularno TV lice, prijatan glas, vodila je razne gledane emisije, ali nije mi baš jasna forma prikazana u nedelju uveče. Trebalo je da bude intervju sa predsednikom države u politički osetljivom trenutku, ali je meni, izvinjavam se, više ličilo na flertovanje pred milionskim TV auditorijumom. Nemam želju da bilo kome držim lekcije, Bradić i Vučić su više nego uspešni u poslovima kojima se bave. Ne mislim da sa sagovornicima novinar treba da se svađa, „hvata za gušu“, ali mora da postavi bar neko pitanje, pogotovo predsedniku, da se „intervju“ ne pretvori u milioniti Vučićev monolog i samohvalisanje. Uz osmehe i nežne poglede.

Pošto se uskoro vraća „Utisak nedelje“ Olje Bećković na buduću „Nova S“ televiziju, a Željko Mitrović je najavio da „Pink“ sprema odgovor, „javlja mi se“ da će Verica Bradić dobiti zadatak da vodi možda – „Kontrautisak“. Ako ne znate da li biste glasali za Vučića ili Obradovića, da li znate koga biste gledati jedne od narednih nedelja uveče? Olju ili Vericu?