Šarec "zapalio" region? 1

Agencija Tanjug (zvanično ne postoji, vredno radi) javila je da je predsednik Aleksandar Vučić sazvao hitan sastanak o bezbednosnom stanju u regionu.

Drugi su dodatno dramatizovali, navodeći da je sastanak sazvan zbog „pogoršane“ situacije. Na sastanku su bili ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, odbrane Aleksandar Vulin, direktor BIA Bratislav Gašić. Nije izdato saopštenje za javnost.

Dok je većina građana Srbije odmarala, neki možda već spavali, drugi gledali TV, čitali knjigu, naše „mudro rukovodstvo“ je zasedalo.

Prosto me savest grize što sam u to vreme gledala britansku seriju „Brodčrč“ na, bar regionalnoj TV, hrvatskom RTL.

Moglo je, daleko bilo, da „pukne“, a ja se bavim zločinima u izmišljenom gradu Brodčrč na engleskoj obali.

Ali, šta se to desilo u komšiluku da je zahtevalo hitan sastanak? Šta je to pogoršalo hronično napetu situaciju?

U Hrvatskoj se srušio vojni helikopter, ministar zdravlja „stavio na raspolaganje“ premijeru Plenkoviću svoju funkciju.

Vlada Severne Makedonije usvojila preporuke i mere zbog zagađenja vazduha, uključujući besplatan javni prevoz u Skoplju i skraćenje radnog vremena za trudnice, starije osobe i hronične bolesnike.

U BiH, začudo, čini mi se ništa posebno. Ali u Sloveniji „bomba“. Premijer Marjan Šarec podneo ostavku i pozvao na raspisivanje prevremenih izbora.

Dakle, Šarec je „zapalio žito“, to jest region! Očekuje se da predsednik Borut Pahor konsultuje parlamentarne stranke, vidi da li neko drugi može da formira vladu, te da, ukoliko to nije moguće, raspiše prevremene izbore.

Slovenački mediji veruju da neće biti nove vlade već prevremenih izbora, možda u maju i na njima će vođa desne opozicije Janez Janša pokušati da se vrati na vlast.

Biće borba između levice (Šarec) i desnice (Janša) verovatno žestoka. Napred Šarec, da levica pobedi desnicu.

Malo je verovatno da se Beograd brine zbog dešavanja u LJubljani. Ipak je Slovenija jedina uređena zemlja bivše Jugoslavije i lako će rešiti svoje probleme.

Beograd se uzrujao zbog Crne Gore, gde su nastavljeni protesti SPC i dela opozicije zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Potvrdio je to ministar Nebojša Stefanović, najavljujući da će Vučić razgovarati sa Milom Đukanovićem o spuštanju tenzija.

Istog dana su u Podgorici svečano dočekani vaterpolisti koji su osvojili bronzu na Evropskom prvenstvu. Tamošnji mediji javljaju da je doček bio veličanstven, uz više incidenata.

Jedan mladić pretučen, beogradski mediji tvrde zbog „tri prsta“, na dva mesta pokušano kamenovanje automobila sa crnogorskim navijačima. BIA traži informacije o napadu na mladića za koji veruje da je etnički motivisan.

Prema drugim informacijama, mladić je slučajna žrtva. Išao je na sastanak s devojkom.

Očigledno je bilo ozbiljnih ispada huligana u Podgorici, ali zar je to razlog za hitan sastanak kod predsednika Srbije? Slavlja navijača u Beogradu su kao mirna i politički korektna?

Koliko li je incidenata i tuča bilo u gradovima Srbije istog dana?

Šta ćemo sa „Krušikom“, „Jovanjicom“, diplomom ministra Stefanovića, zagađenim vazduhom, zemljom, vodom…

Dok je „mudro rukovodstvo“ zasedalo, u „Beogradskoj areni“ su dodeljene prve MAC regionalne muzičke nagrade. Nastupile zvezde regiona, te mi nije jasno da li ćemo da pevamo ili ratujemo?

Na prvi pogled, MAC izgleda kao jugoslovenska verzija „Gremija“. Nisam gledala, sem dela nastupa Jelene Rozge. Poučna pesma: „Bez tebe ne mogu, a s tobom ne valja; Jer smo ti, jer smo ti, ti i ja; K’o bonaca i mećava“.

Tipično regionalna.