Voda traži put 1Foto: Luca Marziale / Danas

Da li su u pravu predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić kada nas ubeđuju da se, iako Brisel nijedno poglavlje u pregovorima o članstvu Srbije ne otvara duže od godine, približavamo EU i to u oblastima privrede i životnog standarda?

Toliko nam raste BDP da ćemo jednu članicu EU, Bugarsku, bože zdravlja, do početka naredne godine prestići po platama, tvrde. Da čekamo i vidimo.

Jedna tema ovih dana povezuje Srbiju i drugu članicu EU, nama bližu i nekada bratsku Sloveniju, koju po platama nećemo skoro stići-Zakon o vodama i njegove izmene.

Skupština Slovenije je u martu, na predlog Vlade Janeza Janše usvojila izmene i dopune Zakona o vodama, koje su protivnici kritikovali tvrdeći da su u interesu privatnih investitora. Pokrenuli su i inicijativu za održavanje referenduma.

Vlada je naravno odbacila kritike, ali na referendumu održanom prošlog vikenda čak 86 odsto birača odbacilo je usvojene izmene, dok je samo 13 odsto podržalo. Znači da su usvojene izmene i dopune Zakona o vodi pale.

Opozicija očekuje i da padne Janšina Vlada, ali on tvrdi da se to neće desiti. Neće biti „drame“ zbog rezultata, a gubitak na referendumu nikada nije doveo do pada vlade, podseća.

Predsednica opozicionih Socijaldemokrata Tanja Fajon, poznato nam ime, smatra da je poraz vlade na referendumu znak da birači žele promene i da Janša treba da podnese ostavku.

Predsednik stranke Levica Luka Mesec misli da je rezultat referenduma znak da se „Slovenija politički budi“, da su neophodni prevremeni izbori na kojima Janša, prognozira, gubi. Šta će se desiti u Sloveniji videćemo.

Izmene Zakona o vodama našle su se pred poslanicima Skupštine Srbije, a pošto je predlog Vlade, nema sumnje da će proći.

Slično kao u Sloveniji, protivnici tvrde da predložene izmene pogoduju investitorima, a štete građanima. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, Svetska organizacija za prirodu Adria – Srbija, Skupština slobodne Srbije i još 35 organizacija traže povlačenje predloženih izmena, kojim se menjaju i odredbe o načinima korišćenja i davanju u zakup vodnog zemljišta.

Uvodi se mehanizam „neposredne pogodbe“ pri davanju u zakup vodnog zemljišta u javnoj svojini za korišćenje rečnih nanosa i za postavljanje plutajućih objekata, splavova. Biće, znači, još restorana, splavova, vikendica pored reka i jezera.

Dugo smo mislili da je zemlja u kojoj živimo bogata vodama, plodnom zemljom, čistim vazduhom. Pokazuje se da smo živeli u iluziji, čega na sreću postajemo svesni, bar u ovoj ekološkoj oblasti.

Za druge, političke iluzije treba nam izgleda još vremena.

Prema prošlogodišnjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ 50 vodovoda u gradskim naseljima u Srbiji nije imalo ispravnu vodu.

Očekivano najviše u Vojvodini – od 43 kontrolisana ispravno je bilo samo deset.

Izreka kaže da voda uvek nađe put, do Zrenjanina, nažalost nikako da stigne, a „putuje“ već 16-17 godina. I Mladenovac se ovog leta suočava sa nedostatkom vode.

Da li ćemo i kako izraziti nezadovoljstvo? Protesti na 40 stepeni i pred novi talas pandemije nisu pametni, a referendum se za sada samo o „Rio Tinto“ pominje.

Protesti su ipak teško predvidiva pojava ne samo kod nas. Evo ih čak i na Kubi. Dozlogrdilo Kubancima, ne mogu više satima da čekaju u redovima za osnovne životne namirnice. Ali vodu bar imaju. Valjda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.