Obrnuti predznaci vremena 1Foto: Stanislav Milojković

Utorak, dan utisaka o Utisku nedelje u kome su ovoga puta, zdesna nalevo, gostovali Srbijanka Turajlić, Boškić Obradović i Milica Kralj.

Od hrpe ponuđenih utisaka momentalno sam se opredelio za Vučevo obraćanje desetinama televizora/monitora, za koje sam nešto bio načuo, ali ga do nedelje uveče nisam video, da bih se – kad sam ga konačno video – prekrstio i rukama i nogama.

Vučićevo obraćanje televizorima izdaleka me je podsetilo na high tech varijantu Sporazuma s narodom, inače jednom od ključnih tema Utiska.

Naravno, s „obrnutim predznakom“.

Pomenuti ugovor su nasumično potpisivali ljudi iz naroda, dočim su (wanna be) izvršioci ugovornih radnji ostali nepotpisani, nevidljivi (i ničim obavezani).

U slučaju obraćanja televizorima davalac obećanja je bio (koliko toliko) stvaran dočim je oduševljena masa bila fiktivna, možda i kompjuterski generisana, kao u jednom distopijskom filmu – koga sam poodavno gledao i na koga me je obraćanje takođe podsetilo – u kome se stvarnim ljudima obraća kompjuterski generisan vožd. Vidite li vi – sve obrnuti predznak do obrnutog predznaka.

Bilo je predvidivo (a šta to u Srbiji nije predvidivo) da će najveću pažnju javnosti privući prvo Boškićevo pojavljivanje u javnosti nakon podužeg „strogog posta“, iz koga je, kako vožd Dveri reče, izvukao određene duhovne pouke, od kojih se meni kao autsajderu najupečatljivijom učinila – mada ne znam da li je do Obradovića doprla – pouka koju mu je uputio Nj. S., a koja glasi – nemaš ti, momak, visinu za Tomu Nikolića.

I Boškić je obrnuo predznak, tj. čurak.

Svečano je pred kamerama obećao Srbijanki Turajlić da ubuduće neće bacati anateme (i drvlje i kamenje) na muželožnike i Sapfine kćeri, mada mu ja, ruku na srce, ič nisam poverovao, prečesto Boškić okreće čurak da bih to učinio, ali, takođe ruku na srce, nije usamljen u toj za opoziciju srbsku uobičajenoj raboti teoretskog tumaranja iz jedne krajnosti koja im se učini probitačnom u drugu koja im se učini još probitačnijom.

Iako niko u studiju nije bio pijan – mada su svi izgledali kao da jesu – najtrezvenija je ipak bila Turajlićeva, koja je Oliveri i saučesnicima u biranju utiska podastrla nekoliko racionalnih razloga zbog kojih je malčice bolje izaći na izbore nego – hajde da se poslužim adžuvanskom metaforom – doći u poziciju furundžije koji se hvali da ide negde da bi bio aktivno nagužen.

Učinilo mi se da se i ljuta bojkot hanuma, Olivera, na momenat našla na ivici izbornog presalduma, ali se na kraju ispostavilo da me je utisak prevario.

Bilo kako bilo nije me prevario utisak da su sve opozicione „opcije“ te večeri predstavljene u studiju Nove S tehnološki inferiorne i tragično anahrone u odnosu na Vučića i SNS koji – ma koliko to i meni zvučalo apsurdno – idu ukorak sa duhom vremena i najnovijim dostignućima u globalnoj industriji masovne kretenizacije.

Tako vam je pa smočite, što reko naš narod.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

34 reagovanja na “Obrnuti predznaci vremena”

 1. Hej pisac zaboravio si da kazes udri AV ruka ti se pozlatila, jer to je kao još jedna tehnološka novina, pored zastarelih masnih laži, obmana, uzurpacija, neopevanih kradja, ubiti pticu instituciju, sve do jedne, majmunisanje naroda, mali šengen sa Albanijom, ha… Ima testa bar za 2-3 knjige, ali ne, okomilo se to na Utisak i Olju (opet) i na čačanskog profesora književnosti Boška (opet) da mu dokaže kako je mali, manji od Tome. I opozicija manja od sebe same. Voli pisac da piše o malim stvarima i više ne krije svoju poziciju ulizice AV-a sve dok taj ima podršku nemaca i nekih EU.

 2. Vučić se jedino i bavi masovnom kretenizacijom. U paničnom strahu od gubitka vlasti, on prihvata sve što mu medijski hećimi kažu, makar u svemu tome ispao smešan a narod i država unazadjeni.

  • Ne, nego se Vučić bavi samo dokretenizacijom, jer je narod ovdašnji odavno kretenizovan, mnogo pre rodjenja prvorodjenog.

   • Znam da si bot, ali si u pravu to da je narod i pre toga bio kretenizovan.Međutim, ova vlast ga je totalno dokrajčila, obesmislila SVE u Srbiji (zdravstvo, školstvo, industriju, ekonomiju, institucije….). Po meni, ako daš zakletvu, da ćeš služiti građanima i raditi u interesu zemlje dobijaš istorijsku misiju ili da uđeš u istoriju kao velikan ili kao ništarija. Ako neko vlada što pravi što više kretena, očigledno je da ne radi u korist države. Primer Rusije i Putin je baš pravi primer. Tamo je zabranjeno psovanje, pušenje u filmovima , Rusija je postala hram kulture u svetu bez obzira što su i oni pod diktaturom. Ali, ako imate tu sreću da postavite takvog čoveka na čelo, ili G-đu Ardern u N. Zelandu, takve stvarno treba što duže zadržati na čelu države.

  • Ja ne vidim kako bi Vučić „izgubio vlast“ sve kad bi hteo?…

   • Moj Moravac, nije tvoje to da vidis, ima ko ce, bidi brige bez, ne zamaraj ‘celinu’ ‘mozga’ !! Tvoje je da odgovoris na prosto pitanje:
    ‘Koji fakultet je upisala tvoja kci’?
    Hvala

    • Сад сте у фази „Верника“, Раде?

 3. Kolumnista (da li slučajno ili namerno) ne pominje gđu Milicu Kralj, koja je ubedljivo bila nejjači utisak emisije. To je neposredno priznala i gledateljka koja se javila uživo u program. A koliko je tema bojkota bila izazovna za PSG svedoči i činjenica da su uspeli da se po tom pitanju pocepaju na ravne časti, čak i pre nego što su postali parlamentarna stranka. Uz svo uvažavanje gđe Turajlić, sudbina PSG će biti samo da služe za iživljavanje bahatim skupštinskim unapređenim šešeljoidima, što je gđa Turajlić posredno i priznala rekavši da žele da naslede Mariniku Tepić. Biće to “velika“ promena…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.