Sveti Sava Centar 1

Svečanu preslavu neću gledati – nemam naprosto stomak – ali ću je na podobije onog penzionisanog zastavnika kritikovati na neviđeno. Ostavimo li po strani što Hristove crkve (svih boja) ne bi po definiciji smele da proslavljaju – i to u dubokoj poniznosti – ništa drugo osim Boga, SPC vaistinu nema razloga ni za kakvo slavlje.

Šta slaviti – i kome za koji Sebastijan deliti odlikovanja – u društvu u kome pomahnitala rulja „daje podršku“ utuženom direktoru lučanske eksplozivne lučanske fabrike, tako što pred sudom obasipa pogrdama porodicu radnika poginulog u jednoj od čestih eksplozija – što se ne više radi ni u Amazonskoj džungli – i u kome seizi Prvoodlikovanog gone ljude kao goveda na kolektivno glasanje za srpsku listu, što se može videti još samo u severnoj Koreji.

Eto, dotle nas je dovelo 800 godina autokefalnosti i „jedinstva“ za kojim NJ. S. neprestano vapi, a dokle će nas tek dovesti, ostaje da se vidi, mada to neće biti lep prizor.

Vidi, međutim, vraga. Usred trijumfa svetosavske sabornosti, došlo je do srpskih podela. Amfilohije se, recimo, nešto ko uskurčio pa se izvoleo ne složiti sa idejom (i praksom) da se vrhovno crkveno odlikovanje dodeli Vrhovnom biću. Još se neki arhijereji s tim ne slažu, zbori mitropolit, ali će, kaže, poštujući načelo monaške poslušnosti dodeljivanje odlikovanja podvižnički pretrpeti.

Mnogo veći udarac simfoniji crkve i države naneo je Matvej Bećković koji je (iz razloga poznatih Vesiću i redakciji) otkazao svoje beseđenje, tako da će NJ. S. morati da visokoodlikovanima visoka odlikovanja „uruči“ bez visokog Matijinog prisustva, ostaje nam samo da se nadamo da će gubitak ublažiti visoko prisustvo „srpske majke“, gđe Ražnatović.

Prelazimo na spisak odlikovanih. Dibidus saglasan sa NJ. S.-om (iako sa obrnutim predznakom) da nam je lično Bog poslao Vrhovno Biće saglasan sam i u tome da Vrhovni debelo zaslužuje odlikovanost zbog podviga stečajnog upravljanja Srbijom.

Živo me, međutim, interesuje zbog kog će Sebastiana biti odlikovani Vrhovni Gensek, Selaković, pseudodoktor nauka, Mali (preciznog li prezimena) i Mile Doodik, po zanimanju Mile Dodik, pa ću – budući da proslavu neću gledati – sročiti obrazloženja za internu podfamoznu upotrebu. Dakle ovako: Selaković se odlikuje za uspešno zanošenje visokih muda, Mali pak zato što mu je to neko „sredio“, a Mile Dodik se odlikuje zbog češanja guzičetine na kolektivnim parastosima na kojima NJ. S. poziva na „jedinstvo“.

Dakle, složite se, umnožite i obožite.