Dnevnik pobednika 1

21. 6. 20.

FAJRONT

Veliki Kelner: Da vidimo šta smo ovde imali…

Pinokio: Imali smo izlaznost veću od 50odsto, imali smo više od 60 odsto glasova, više od 190 mandata, pobedu u bezmalo svim opštinama…

Kalimero: Imali smo skroz nepoštene i nefer izbore, imali smo neregularnosti na većini biračkih mesta, mrkli medijski mrak, ucenjivanja, zastrašivanja, kupovinu glasova…

Veliki Kelner: Izvolite račun.

Kalimero: Neću da platim!

Pinokio: Platiću u subotu, karticom American Expressa.

POSELO

Velika svečana sala za venčanja, krštenja, maturske zabave i izborne pobede. Sala je ukusno ukrašena novogodišnjom rasvetom, cvetnim aranžmanima, girlandama glasačkih listića, Vesićem i lampionima. Članovi Beogradske filharmonije ljupko su razmešteni tu i tamo, a doktori, masteri, intelektualne gromade i trubači svuda okolo.

U neko doba stiže i pobednik. Uprkos besramnoj kampanji Đilasa i Šolaka, on je raspoložen, vedar, nasmejan, spreman da pogine za Srbiju. Svi se sjatiše oko njega, najviše Marko Đurić uvek oran da povede aplauz. Tu su i ostali, tiskaju se da mu budu što bliže, bliže, bliže, niže… Tu je i Tasovac, vidno onduliran ali nasmejan, tu Selak sav u zanosu – zanosi li zanosi, tu Maja sva u šiškama, tu Ana sva u žardinjeri, tu Đuka sav onako… Bio i Jutka, ali tamo negde s Labanom. Bilo i kolo. Slavilo se do zore a imalo je i zašto!

Stvarno, zašto?

24. 6. 20.

PARADA ODNOSA

Moskva, Crveni trg, vuče malo na roze. Velika svečana tribina ukusno ukrašena pobedničkim zastavama, slapovima pobedničkog cveća i ordenjem na pobedničkim grudima prisutnih slobodara Kazahstana, Kirgistana, Belorusije, Moldavije… Iz bratske Srbije stiže još jedan slobodar, taze pobednik, i baca se voljenom domaćinu u poluzagrljaj.

Taze Pobednik: Nu, daragoj Vladimir Vladimirovič, ti car, ja car – mi znači kolege.

27. 6. 20

PARADA IZNOSA

Vašington, Avenija Pensilvanija 1600. Bela Kuća. Onako, baš bela. U predsoblju svečana, ukusno lakirana klupa, a na klupi ni onog Madleninog garogana, ni onog cvikeraša što treba da plati American Express karticom.