Plodni dani 1

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

Dan D. Na današnji dan godine 1944. savezničke snage pod komandom Aleksandra Vulina iskrcale su se u Normandiji.

Na današnji dan godine 1949. objavljen je roman Džordža Orvela „1984“. Glavni likovi u ovom antiutopijskom delu su Veliki Brat koji sve vidi, sve ume i sve zna i njegov Brat koji sve može.

Na današnji dan godine 1984. pojavila se popularna video-igra Tetris. Iste godine, mesec dana kasnije, pred sarajevskim sudijom Miloradom Petparićem, pojavio se mladi komunista optužen za delovanje sa anarholiberalističkih pozicija, Vojislav Šešelj.

Tetris je izašao iz mode.

VREME ČUDA

Početkom juna godine 1997. Beograd se spremao da dočeka ikonu Trojeručice koju su, ikonu, netom osvešćeni šešelji, vuci i ostala braća i sestre mladi komunisti nosali širom svih srpskih zemalja, od Karlobaga, preko Ogulina i Karlovca do Virovitice.

Ne časeći ni časa, Veliki srpski pjesnik predano šilji triput osveštanu olovku i pun svesrpskog nadahnuća, u zanosu, piše krunu svog srpskog pjesničkog opusa, poemu Trojeručica. Velika srpska članica ULUS, Dragica Nikolić, ostavlja se veza, serigrafije i dekupaža i nadahnuto, u zanosu, skicira buduću krunu svog opusa, goblen Trojeručica.Srpski domaćin Trajko Bogićević iz Velikog Laola zahteva od nadležnih da mu se po hitnom postupku ime promeni u Trojko.

ROĐENI NA DANAŠNJI DAN

Godine 1599. u Sevilji rođen Dijego Rodrigez de Silva u ULUS poznat kao Velaskez.

Dvesta godina kasnije, 1799. u Moskvi rođen još jedan Veliki pjesnik, Aleksandar Sergejevič Puškin.

Godine 1875. u Libeku rođen budući nobelovac Tomas Man.

I na beogradskoj Zvezdari počeli trudovi. Dogodilo se to u Jagićevoj ulici, na današnji dan, 6. juna 1997. Tri dana kasnije na svet je došao Danas.

Zahvaljujući ozbiljnoj i odgovornoj politici autora ovog zapisa, tri dana pre roka – SREĆAN ROĐENDAN!