Porodične priče (2) 1

KARALAZIĆI

(Iz domaćeg zadatka M. K., učenika trećeg razreda osnovne škole „Sveti Sava“ u Kragujevcu na temu „Moja porodica“)

„Moju porodicu čine: ja, moja starija sestra Anči, mama, tata, baba Dara i deda.

U moju porodicu dolaze da ručaju i tetka Kaća sa njenim novim dečkom koji se sada zove Žule Glavonja i tatin drug iz vojske Laza kojeg baba Dara zove Laza Paralaza.

Moj tata je glava porodice iako je mama glavna.

Ona ide na posao i zarađuje pare, a tata ide u kladionicu i ne zarađuje pare zato što je dobio otpremninu.

Baba ide na pijacu i kuva nam ručak, a deda po ceo dan traži naočare i prdi. Moja starija sestra Anči ima mobilni i stalno kucka po njemu. Ona utorkom i četvrtkom ide na hor jer hoće da bude Ceca. Ja treniram za Đokovića.

Tatka Kaća je mlađa mamina sestra, ona radi u pekari, a Žule Glavonja može da pojede osam ćufti.

A tatin drug iz vojske Laza može da popije osam piva i nije mu ništa.

Mi živimo u babinoj i dedinoj kući. Imamo i dvorište u kojem smo se igrali ja i moja sestra. Ona je sad porasla i neće više da se igra nego kucka po mobilnom. Ja se sad igram sam. I sad bih se igrao da ne moram da pišem ovo sranje.

SVETI JOVAN

Naša slava je Sveti Jovan.

U ponedeljak smo se svi okupili u onoj velikoj sobi gde visi ikona i kandilo. Došli i kumovi iz Zablaća, i Babejići iz Darosave, i Vasa Dandara od preko puta, i pola komšiluka.

Tetka Kaćin novi dečko Žule Glavonja doveo pobratima Zavetnika sa velikim zulufima i krstom oko vrata.

Taj je u subotu plivao za Krst časni pa okačio. Tata pitao u kojoj srbskoj bari a Zavetnik se naljutio ali nije otišao nego uzeo još dve sarme.

Mama se izvinjavala da je tata mnogo nervozan od kako je dobio otpremninu, pa sad kadgod zovu on ide kod Krsta da duva u pištaljku, a Zavetnik primio izvinjenje i uzeo još dve sarme.

Posle bilo pečenje.

Laza Paralaza pričao o svemu, a Vasa Dandara slušao i coktao. Onda je kuma iz Zablaća probala tortu.

Meni bilo dosadno sve do te torte, i mojoj sestri Anči bilo dosadno ali ona se izvukla i otišla na probu hora jer nastupa za Svetog Savu.

Meni je i sada dosadno ali moram ovo da pišem ako hoću da završim školu pa da bežim odavde kao onaj bivši novi momak tetka Kaćin.

PATERICE

Danas se moja porodica okupila da ruča ono što je ostalo posle Zavetnika. Tetka Kaća dovela novog dečka jer ne zna gde je Žule. Ovaj novi se zove Vukota i ima dva metra. Tetka kaže da je on njen Crnogorac.

A meni ne liči. Meni izgleda kao mi…“