Sabirni centar 1

…I, dok se u Podgorici goloruki srpski narod u neizmernom bolu saborno opraštao od milih seni, dok su umnici i pjesnici nadahnuto ispraćali nebesnika put nebesa, u prestonici Srpskog sveta obavljala se svečana primopredaja dužnosti sa skromnom zakuskom, tombolom i igrankom…

MINISTARSTVO PRAVDE

Padaj silo i nepravdo! – grmi nova ministarka.

I sila i nepravda padoše. Prvo sila, onda nepravda. Sila na glavu, nepravda poleđuške.

Ostade samo korupcija…

MINISTARSTVO ZA SELO

Ministarstvo picnuto kao šimanovački Imaginarijum, božemeprosti. Napred namestili plast sena i tarabu, na tarabi nalakćen Žika Šarenica, pa do Žike nekoliko Krkobabića i žuto poštansko sanduče. Sa leve strane Lepi Milinko opleo kukunješte na fruli, dočim malo poizdalje Anabela i Tea cupkaju. Obe u narodnoj nošnji naših krajeva, obe s kikama. Desno od njih ustobočio se jedan sa šajkačom.

E, taj sa šajkačom je novi ministar. I ministarstvo je novo. I šajkača.

MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

I u ovom ministarstvu bilo veliko spremanje – sve oribano, dezinfikovano i osveštano. Nigde prašine, ugljovodonika, smoga, nigde etana, metana, propana, nedajbože butana. Nigde nijednog Trivana.

Samo silikoni. I nova ministarka.

MINISTARSTVO ZA RAD ITD.

Nova ministarka čak od Batuta došla pešice da preuzme resor – nigde šofera. Sva sreća da je u sredu bila kod pedikira pa joj nije bilo teško da pešači.

Teška joj samo šminka.

MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI ITD.

U tek okrečene i okađene prostorije ganc novog ministarstva sa bazenom ulazi novi ministar, onako baš nov. Svečano i radno ga dočekuje ganc novi šef kabineta i upoznaje sa osobljem…

– Ovo je teča Ljuba, viši analitičar. Strina Caka je načelnik Statistike, a ujka Vasa načelnik Likvidature sa špedicijom. Kuma Ljubinka je PR, njen Stevica šef IT odeljenja, a Siniša je ujka Vasin sestrić, još je mali ali napredan.

Novi ministar brižno klimnu glavom pa preuze breme odgovornosti za rad, porodicu itd. na svoja pleća.

I, dok se Amerikanci ćeraju još, dok u Evropi pičvajz, dok korona, ova primopredaja u Nemanjinoj ozbiljno i odgovorno bi se nastavila sa sve Anabelama, Darijom, Majom, ujka Vasom, kuma Ljubinkom, njenim Stevicom i ostalim osobljem, da premijerka nije sazvala hitnu sednicu Vlade sa jednom jedinom tačkom dnevnog reda: Sveti rat protiv kriminalizacije, satanizacije i dehumanizacije.

A u pitanju je samo detronizacija…