Gorderovo štivo bio je dugo svetski, ali i ovdašnji bestseler. Nedavno se pojavio udžbenik „Filozofija“ za četvrti razred gimnazije i srednjih stručnih škola autora Dejana Pejovića u izdanju beogradskog Kreativnog centra u njihovoj ediciji Kreativna škola. Ovaj izdavač, inače poznat po inovacijama kada je reč o deci i najmlađima, nepogrešivo ume da „namiriše“ odličan rukopis. To sa ovom knjigom jeste slučaj. Ovo je njihov prvi udžbenik za srednju školu usklađen sa važećim nastavnim planom i programom, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja odobrilo je njegovo korišćenje u našem obrazovnom sistemu.

Na 210 strana stručno, pametno i pismeno kroz istorijsko-problemski pristup, maturantima je predstavljena filozofija. Autor koji je profesor filozofije u XII beogradskoj gimnaziji ima mnogo iskustva u radu sa mladima, razume one za koje je prevashodno knjigu i pisao. Uspeo je da pronađe ravnotežu između klasičnog znanja i inovacija. Sjajno je, recimo, napisana lekcija o Simon de Bovuar. Još zanimljivije je to što je dodatak knjige posvećen bioetici, izazovima savremenih biotehnologija, moralnim preispitivanjima koje one nose i postavljanju bioetike između života i smrti.

Tome treba dodati i vizuelno-grafički izgled knjige za koji su zaslužni likovni urednik Dušan Pavlić i tehnički urednik Nebojša Mitić. Često se govori o potrebi da se gradivo pojednostavi, da treba uvesti savremene pristupe učenju, a ova knjiga je postigla upravo to. Glavni tekst ‘razbijaju’ rubrike Povežimo, Saznajmo nešto više, a u rubrici Za radoznale učenicima je predložena izvorna i pomoćna literatura ukoliko ih neka od tema posebno zanima.

Do ruku su mi godinama dolazili raznovrsni udžbenici, priručnici, radne sveske, ali još ne ovakav udžbenik koji je i mene odraslog ponovo naterao da se podsetim onoga što već znam, ali i da saznam nešto novo. Kad se kod omladine budi želja za znanjem koje će im pomoći da nauče kritički da razmišljaju i postanu odgovorni i samosvesni građani, onda na to mora da se ukaže.

Ova novinarska forma mi dozvoljava pristrasnost, pa ću reći da želim da ova knjiga doživi mnogo izdanja i da mnogo dece iz nje uči. Autor i izdavač su za ovu knjigu zaslužili ocenu odličan – pet.