"Prijateljske" utakmice 1Foto: Luca Marziale / Danas

Srbi su poznati kao druželjubivi i gostoljubiv narod. Rado primamo goste, još rađe idemo u goste. Jedini „ne znamo“ da igramo prijateljske utakmice.

Posvađamo se sa prijateljima i kada igramo klikere, o fudbalu tek da ne pričam. Zašto je to tako svojevremeno mi je objasnio bard srpskog fudbala Milan Živadinović.

– Prijateljske utakmice ne postoje. Mi ćemo da se družimo pre i posle utakmice, ali na terenu svako hoće da pokaže svoje znanje da se istim nametne treneru, ovaj predsedniku (vlasniku) kluba – objasnio mi je Živadinović.

Ove nedelje završava se treća sezona UEFA Lige nacija u kojoj učestvuje 55 reprezentacija. Zapravo završava se juna sledeće godine kada će se održati finalni turnir, sada se završava takmičenje po grupama.

Kako se Svetsko prvenstvo ove godine održava kada mu vreme nije (prvi put se igra zimi – od 21. novembra do 18. decembra) ovogodišnje takmičenje u Ligi nacija je reprezentacijama koje će učesvovati na najvećem sajmu fudbala zapravo prilika da se isprobaju razne taktičke varijante i provere neki fudbaleri.

Upravo to radi i selektor Srbije Dragan Stojković.

Protiv Švedske je na teren poslao 11 fudbalera koji u istom sastavu neće odigrati ni minut u Kataru. Ali, Stojković mora da proveri koliko mogu Mašović, Babić, pa i Mitrović.

Čak i laici znaju da u odbrani „duva promaja“. Protiv Norveške će sasvim sigurno u zadnjoj liniji biti bar dve promene. Protiv Šveđana je selektor proverio kako funkcioniše tandem Mitrović – Vlahović. Na prvi pogled reklo bi se odlično, ali…

Treba li protiv, recimo Brazila, igrati sa njima zajedno plus Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić koji su takođe više napadački orijentisani, malo su „tanji“ u obavljanju defanzivnih zadataka.

Zbog dva žuta kartona Sergej neće igrati protiv Norvežana, koliko može Mitrović odavno se zna pa je za očekivati ili da Vlahović bude usamljen u napadu ili da mu društvo pravi Luka Jović.

Proveriće Stojković sigurno još neke igrače kao i varijante (3-5-2 ili 3-6-1). Tek će se po sastavu koji će početi meč protiv Bahreina 18. novembra, poslednje provere pred Svetsko prvenstvo, naslutiti za šta se naš selektor odlučio.

Naravno i tokom takmičenja u grupi biće malih varijacija, neće se isto igrati protiv Brazila, Švajcarske odnosno Kameruna.

Košarkaši, vaterpolisti i odbojkaši su prošli grupnu fazu ali su eliminisani u osmini finala i to je ocenjeno kao neuspeh. Prođu li fudbaleri grupnu fazu biće to veliki uspeh, slavlje po trgovima.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari