(U Srbiji) ništa novo 1Foto: Luca Marziale / Danas

Ovog vikenda završeno je fudbalsko prvenstvo Srbije koje će brzo biti zaboravljeno jer u njemu nismo videli ništa novo.

Crvena zvezda i Partizan su se „preganjali“ oko trofeja, Čukarički, TSK, niški Radnički, Vojvodina i Voždovac su pokušali da osvoje „jednodnevni, u najboljem slučaju dvodnevni izlet u Evropu“ ( jedno, eventualno dva kola u kvalifikacijama), svi ostali se borili za o(p)stanak u „elitnom društvu“.

Ni ove sezone (nekad) čuvena srpska škola fudbala nije izbacila nijednog supertalentovanog klinca.

U Crvenoj zvezdi tvrde, a u to pokušavaju da ubede i nas, selektora Dragana Stojkovića pre svih, da je Strahinja Eraković „svetska klasa“.

Na njihovu žalost, izgleda da selektora nisu uverili, otuda i ona silna saopštenja u kojima je rukovodstvo crveno – belih optuživalo Stojkovića za sve i svašta.

Ni (nekada) čuvena škola Partizana, u jedno vreme najbolja u Evropi, čak ispred Ajaksa i Barselone,  (ni) ove sezone nije afirmisala nijednog novog mladog igrača ekstra klase.

Slično, ako ne i gore, je i u ostalim klubovima.

Svi imaju problem da nađu „bonus“ igrača (mlađeg od 21 godine).

Samo u Srbiji su fudbaleri u dvedesetprvoj godini i dalje samo talenti.

U svetu su klinci sa 18, 19 godina talenti, u 21. su ili igrači ili bivši talenti.

U predstojećem prelaznom roku Zvezda i Partizan će pokušati da se „oslobode“ fudbalera koji nisu opravdali očekivanja, još manje uložen novac i, naravno, angažovati nova „velika“ pojačanja.

Ne sumnjam da će „večiti rivali“ nastaviti sa već ustaljenom praksom – Zvezda će opet angažovati (nigde) proverene i dokazane strance, a Partizan će vraćati svoje bivše asove – Adem Ljajić i Miralem Sulejmani su ovog leta „slobodni“ pa…

Naravno, ni ovo prvenstvo nije prošlo bez sumnje u regularnost.

Dok je Partizan imao bodovnu prednost iz Zvezde su nas skoro svakodnevno „bombardovali“ saopštenjima u kojima su optuživali rukovodstvo FSS sa sve selektorom na čelu (!?) da „pomažu“ crno – belima.

U Partizanu su tada mudro ćutali.

Kada su crveno – beli stekli bodovnu prednost odjednom su zanemeli, zaboravili da pišu, dok su iz Humske 1 odjednom „progovorili“.

Što se tiče Fudbalskog saveza Srbije sve bi bilo u redu, da ih UEFA nije „opomenula“ te su „žestoko“ kaznili Novi Pazar – deset miliona dinara (koje će, naravno, na raznorazne načine kompenozovati upravo FSS), drugi deo kazne, oduzimanje šest bodova ako se prekršaj ponovi u naredne dve godine, biće zaboravljen.

Elem, u srpskom fudbalu ništa novo.

Ostaje nam nada da će „večiti rivali“ imati (opet) sreću i opstati do proleća na evropskoj sceni, da će reprezentacija na Svetskom prvenstvu proći makar grupu, a posle…

Ne ostvare li se te optimističke prognoze biće nacionalna katastrofa koju ćemo, koliko sutra, zaboraviti. Na poraze smo bar navikli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.