SNStadion 1

Jesu to objavili ovi američki mediji? Ko kaže da nemamo pare? Imamo više od svih drugih, podelili smo po 100 evra i imamo i za stadion. Ko je rekao da nisu planirane pare u budžetu, Siniša vidi to, ako nisu da se prebace, para ima.

Ovako bi otprilike moglo da izgleda odgovor predsednika Srbije na eventualno pitanje nekog od novinara koji je navijao za koronu, a sada navija protiv izgradnje nacionalnog stadiona.

I to tamo pred same izbore, ako ne već ovih dana. Da li je on ikada odgovorio da se predomislio, da se zabrojao, zaleteo ili bio pogrešno savetovan?

Da li ćemo ikada čuti da je kandidatura za Mundijal 2030. sa Rumunijom, Grčkom i Bugarskom bila kafansko-kabinetska priča, da se u takvu avanturu čak ni Vučić ne bi upleo, bez obzira na hiljade glasova koje bi mu ona donela.

A glasovi su ono što se jedino računa. Nacionalni stadion osim čistog populizma, nije imao nijedan razlog za „izgradnju“.

Najpre, nije napravljen pre desetak godina kad se projekat mogao dobiti skoro džabe i kad bi bio sufinansiran od UEFA.

Zatim, za njega ne postoji realna sportska potreba, a još manje način za ekonomsku održivost. I konačno, za njega nema realnih para, niti realne potražnje za stambenim i bilo kojim propratnim objektima na toj lokaciji.

SNSrbija je biće jedina zemlja koja vezuje izgradnju jednog kapitalnog objekta, kao što je na primer Stadion siti, čija izgradnja traje kraće, sa izgradnjom metro linije koja tu „prolazi“, što je na najdužem štapu.

Karte za metro su prodavali pred poslednje izbore, a ulaznice za stadion biće verovatno promovisane kao dokaz da je ovo za „tender“ izmišljotina, koga drugog nego Đilasa i već pomenutih novinara.

Stadion je inače imao i „maketu“, iako projekat nije ni u povoju, i „okvirnu“ cenu od 70, pa 150, pa 250 miliona evra za sada, i navodni tender za ispitivanje zemljišta, i sada ukinuti tender za Tehničku dokumentaciju za izgradnju, i favorita za izvođača radova koji se ustoličio nedaleko na aerodromu u Surčinu, i radnu grupu Udovičić-Mali koja o ukidanju tendera već tri dana reč nije rekla.

Pandemija je sportski plebs kao ciljnu grupu pomerila znatno na dole, „Miloš Veliki“ je sada mnogo zanimljiviji od Surčin-Makiš- Mirijevo, ili neke druge metro fantazije.

Neko je moguće procenio da za ove izbore SNStadion neće biti neophodan, da bi možda bio korisniji na nekim sledećim, možda tamo 2025. kad građani sa prosečnom platom od 900 evra mogu da izdvoje 50 ili 100 za ulaznicu.