Sve je jasno, nema nikakvih nedoumica ni oko čina, ni oko kazne, jasno je, nažalost, i da se u skorije vreme ništa u vezi s tim neće promeniti.

FK Crvena zvezda je u petak obaveštena da će naredne dve utakmice u evropskim takmičenjima u kojima je domaćin igrati pred praznim tribinama. UEFA je kaznu obrazložila „rasizmom odnosno diskriminacijom“, i uduplala je jer je klub bio pod „uslovnom“, dodavši još 72.000 evra. Sankcije su izrečene za utakmicu sa Suduvom, slične stvari na meču sa Spartakom iz Trnave plus plastična flaša u terenu, tek će se razmatrati.

Klub je odmah po kazni u saopštenju naveo da će se žaliti, ali i da je sledeća kazna izbacivanje iz takmičenja. To je valjda bio i stidljivi „apel“ „navijačima“ jer bilo kakvog ograđivanja ili poziva da se svi koji štete klubu dozovu pameti nije bilo ni u naznakama. Sutradan je, trebalo bi hladnije glave i osmišljenije, trener crveno-belih izjavio kako će ekipu te kazne, koje valjda smatra nepravednim i preoštrim, samo ojačati. Bez reči o pomoći čuvenog „12. igrača“, inače redovno glorifikovane uloge, a kamoli o osudi što ih je ostavio na cedilu.

Klub, trener i ekipa će, dakle, ponosno „kano klisurine“ da izdrže ovu kaznu, da strepe od sledeće za prekršaj koji je već napravljen, i da očekuju neke nove za prekršaje koji će sigurno biti napravljeni. Zato što ih akteri ne smatraju prekršajima već „patriotizmom“, i zato što ih oni koji trpe kaznu smatraju nepravdom. Nezaustavljivo u propast.

A šta je ono kristalno jasno sa početka: UEFA je organizator svih klupskih takmičenja u Evropi; ona ima neka svoja pravila koja su poznata svim učesnicima; ona ta pravila sprovodi; ona ne misli da ih menja. A sa druge strane: UEFA ima putera na glavi, podložna je uticaju raznoraznih lobija i interesnih grupa; bogatije zemlje uživaju određene privilegije; primila je Kosovo protiv svog Statuta; istolerisala ustaštvo u par navrata, ali i „droniranje“. I šta sad?

Neverovatno je, kad bi „dupe dali“ da igraju UEFA takmičenja, od kojih klubovi u dobroj meri i žive jer je to dobro plaćeno, da toj istoj organizaciji skandiraju UEFA Mafija. Neverovatno je, kad vrlo dobro znaju da su političke parole strogo kažnjive, da je ovaj prostor zbog višedecenijskih incidenata na tribinama pod duplom lupom i duplo manjom tolerancijom, da se „zainat“ iste stvari ponavljaju i udara glavom u zid. A onda se kalimerovski upoređujemo s drugima i vičemo „to je nepravda“.

Niko nikog ne tera da igra UEFA takmičenja i to „trpi“. To je sasvim dobrovoljno.