Gledaj širu sliku

Srđa Popović

Nekada bio basista Baala i pomalo EKV-a, otporaš, političar, narodni poslanik, savetnik premijera Zorana Đinđića, danas gostujući predavač Univerziteta Harvrad, strastveni pecaroš i ponosni otac sina Mome. Svetski ekonomski forum u Davosu ga je 2013. godine uvrstio među „199 mladih globalnih lidera“, a politički magazin Foreign Policy ga je uvrstio u „100 najvažnijih globalnih mislilaca“. Veruje da svet menjaju obični ljudi tako što ne čekaju da to uradi neko umesto njih.

Egzit ne odustaje

Jedna od retkih pojava na koju kao građani Srbije možemo da budemo ponosni i koja je bez preterivanja postala svetski brend jeste novosadski festival Exit.

Slom populista

Čini mi se da Evropa danas nezadrživo napreduje na nekoliko frontova ili, možda je bolje reći, populizam gubi onom brzinom kojom se i vinuo u nebesa.

Boginja demokratije u mojim rukama

Oslo, prestonica jedne od najbogatijih država u Evropi. U njemu se pale svetla najvećeg pozorišta toga grada, na svega dve stotine metara od mesta gde se dodeljuje Nobelova nagrada za mir (zgrada Gradske skupštine).

Kad komšije brane demokratiju

Ono što svakom posmatraču najpre upada u oči kada se pred njim nađu aktuelni protesti u Rumuniji je da se oni najpre, za razliku od demonstracija u Srbiji 90-ih, Zimbabveu ili Venecueli, odvijaju u jednom demokratskom okruženju.

Kad komunista želi slobodnu trgovinu…

Nedelju za nama obeležila su protesti u Sjedinjenim Američkim Državama i prve odluke odluke administracije novog predsednika Donalda Trampa koji je potpisao Memorandum o povlačenju SAD iz trgovinskog ugovora o Transpacifičkom partnerstvu (Trans-Pacific Partnership- TPP).

Potraga za mesijama

Verovatno je prošle nedelje vašoj pažnji, zapljusnutoj talasima ludih vesti - od predsedničke tranzicije u Americi do nagađanja o tome ko učestvuje na predsedničkim izborima u Srbiji, promakao važan jubilej ...

Dvadeset godina kasnije

Počelo je uveče 17. novembra 1996. Prvo smo oprezno posmatrali kako Koalicija Zajedno proslavlja pobedu, pomalo ne verujući da je neko konačno načeo "neuništivog" Miloševića.

Žene spasavaju svet. Opet!

Neretko pomislim da nam u moru besmislenih stvari kojima nas svakodnevno bombarduju ispred nosa promiču mnogi važni događaji, koji na ovim prostorima verovatno nisu dovoljno atraktivni da bi dobili adekvatan publicitet i ljudima privukli pažnju.

Vredi se boriti i onda kada nije lako

Ovaj tekst pišem u nedelji isčekivanja Prajda i prvo o čemu razmišljam je u kakvoj atmosferi se dočekuje ovogodišnja šetnja. Tenzije ima, ali sve deluje –nekako „normalnije“.
PrvaPoslednja