Zoran Živković

Drama Užice
03.01.2014. 17:02

Drama Užice

Užičani su u novu godinu ušli bez vazduha i vode. Na Trgu partizana, u novogodišnjoj noći, nadrealan prizor – trešte glumac Dragan Jovanović Gagi – Di-džej Dži i Džiberi, a nekoliko metara od svečarske bine – cisterna sa vodom oko koje se guraju Užičani sa kanisterima, flašama…

Novi termin održavanja Bejbi egzita
23.05.2013. 19:12

Novi termin održavanja Bejbi egzita

Ovogodišnji „Bejbi egzit“, koji je trebalo da se održi ovog vikenda na Petrovaradinskoj tvrđavi, pomeren je za sledeći vikend, dakle, biće održan 1. i 2. juna.

VREME LAŽI
23.04.2012. 17:07

VREME LAŽI

Kampanja preglasnih, ali praznih reči, laži i obmana, kampanja koja predstavlja bezočno vređanje zdravog razuma i buvlju pijacu vulgarnosti i licemerja primiče se svom finalu. Pamtiće se kao kampanja sa puno kandidata, političara i bez imalo politike. Većina plakatiranih i bilbordovanih do nebesa uzdiže svoje uspehe, ovi na vlasti, ili svoje planove, ovi željni vlasti, pominjući kilometre puteva, mostove (čak tri!), škole i obdaništa, kao da to plaćaju od svoje dedovine, a ne preskupim kreditima, nakon nameštenih tendera. Uobičajene poslove bezočno uzdižu na nivo lične žrtve, a nepoštovanje zakona, nedostatak građevinskih dozvola i nezakonito trošenje budžeta pokušavaju da predstave kao patriotsko herojstvo.


Kampanja*
09.04.2012. 18:55

Kampanja*

Odavno slušam priče ozbiljnih analitičara, sociologa, politikologa, filosofa i ostalih o tome da je srećno ono društvo u kome vam nije važno da znate ko je ko u vlasti, ko je predsednik, a ko je ministar ovoga ili onoga… Radite pošteno ono što vam donosi dovoljno prihoda i nešto duhovnog zadovoljstva, a baš vas briga ko sedi u kom kabinetu, koga voze pod pratnjom i ko mobinguje svoju sekretaricu. Kažu, to je ambijent uređenog društva srećnih građana i to je apsolutno tačno. Ali…


Predsednik*
02.04.2012. 18:13

Predsednik*

U trenutku kada pišem ovaj tekst nad Srbijom se nadvila još jedna velika dilema, bespotrebna i bizarna, kao i većina pre nje. „On kao predsednik“, kako sam naziva tu dimenziju svoje ličnosti, reče nam u nedelju da se strpimo do utorka, eventualno srede, kada će nam obznaniti svoje odgovorno, državničko i patriotsko promišljanje o tome da li da podnese ostavku na svoju funkciju.


Koalicija tri brade
26.03.2012. 18:48

Koalicija tri brade

Kampanja je počela na uobičajen način. Prvo su stradali zelena salata i mlada telad, a na redu su verovatno kokoške, one koje su preživele februarske hladnoće, one za koje je tada sam predsednik Tadić izrazio zabrinutost i pitao njihovog vlasnika, citiram: „Da li je kokama hladno?“


Izborni cunami
19.03.2012. 15:30

Izborni cunami

Raspisano. Na državnom, vojvođanskom, kosovskom* i lokalnom nivou. Za predsedničke se još uvek ne zna da li će biti raspisani, a ne zna se ni zašto se to ne zna. Đurdevdanski uranak, hajdučki sastanak, biće dan svenacionalnog biranja nove vlasti, „slugu narodnih“, ili „kabadahija državnih“, kako god vam drago. U vremenu do 6. maja Srbija će postati zemlja čuda. Dešavaće se mala, srednja, velika i čuda ogromna, dostojna kompilacije mašte barona Minhauzena, Diznijeve produkcije i urednika severnokorejske državne televizije. Po vasceloj nam državi kandidatskoj rastrčaće se političari različitih rangova, dimenzija i boja, ali istog karaktera i cilja.


Kandidatura
27.02.2012. 18:51

Kandidatura

Briselski pregovori su završeni istovremeno sa, za srpske vlasti, iznenađujuće brzim topljenjem „onolikog“ snega.

Spinovanje snega
13.02.2012. 18:28

Spinovanje snega

Druga nedelja snežnih vejavica obeležena je poslovičnom nesposobnošću i tradicionalnom dezorganizacijom srpske koalicione vlasti. Ukupan utisak je pojačan i histeričnim izveštavanjem većine medija, koji se međusobno takmiče u preuveličavanju i dramatizovanju posledica koje predizbornoj Srbiji nanosi , usred zime kad mu vreme nije, novopromovisani srpski nacionalni neprijatelj br. 2 – sneg. Promaja je i dalje neprikosnoveno na prvom mestu…


Bela situacija
06.02.2012. 20:07

Bela situacija

„Ne pada sneg da prekrije breg, već da svaka zverka pokaže svoj trag“, reče odavno neko kome se pripisuje univerzalna narodna mudrost. Nakon samo desetak dana ozbiljne zime, uobičajene inače u ovo doba i na ovom prostorima, tehnička, odlazeća vlada Srbije je na uobičajenoj, telefonskoj sednici donela zaključak da je država u vanrednoj situaciji. Preporučiše nam tom odlukom da decu ne šaljemo u školu, da štedimo struju, vodu i vazduh, makar smanjili ionako minimalnu industrijsku proizvodnju. Istovremeno, političari naši, veličanstveni i neuporedivi, uhvatiće se u koštac sa tom nesvakidašnjom i neverovatnom pojavom koja se fatalno zove – sneg u februaru. Prvo će se namrštiti, zatim će skinuti odela i kravate, obući će džempere i počeće da piju viski bez leda iz solidarnosti sa zavejanima u celoj državi, a posebno na jugu Srbije.


Gluvi telefoni
31.01.2012. 21:49

Gluvi telefoni

Na manje od sto dana do zakonskog kraja mandata, praktično tehnička vlada Srbije, bez sigurne većine u parlamentu, prošle nedelje je povukla svoje poslednje velike poteze iz domena ekonomije. Kupila je ceo smederevski Sartid i 20 procenata grčkog dela vlasništva Telekoma.

Spinovanje besmisla
23.01.2012. 15:21

Spinovanje besmisla

Oružje u banjalučkoj hali Borik, otkriveno pred svečanost godišnjice Republike Srpske, nije upotrebljeno, ali je postalo inicijalna kapisla za predizborne taktičke vežbe većine izbornih štabova srbijanskih (ili srpskih – kako vam drago) političkih partija. Automatske puške i dinamit otkriveni su, na sreću, pravovremeno, zato što su nadležne kontradiverzione i policijske službe dobro uradile svoj posao i zato što je nelegalni vlasnik tih ubojitih sredstava amaterski postupio, šta god da mu je bila namera.


Srpske zablude
16.01.2012. 18:31

Srpske zablude

Srbija je država u kojoj caruju zablude. To nije posledica prosečnog koeficijenta inteligencije njenih građana već dugotrajne javne političke medijske kampanje u kojoj svesno i nesvesno učestvuju svi oni koji bi trebalo da budu prvoborci u borbi protiv zabluda.

Magareće godine
26.12.2011. 18:35

Magareće godine

Ne ponovila se. Odvratna godina. Ne želim da vas podsećam na sve ono što nam se desilo u proteklih dvanaest meseci. Očekivao sam da će to biti najgora u novom milenijumu, a bila je mnogo, mnogo gora. Po dobru će je pamtiti tek nekoliko vrhunskih sportista i nešto manje od sedamdeset hiljada porodica koje su dobile bebu. Svi ostali, normalni građani Srbije bi da je što pre zaborave.Rado bih vam poželeo srećnu, berićetnu, uspešnu i veselu novu godinu, ali ne mogu da vas lažem. Sledeća godina će biti još gora.


Zašto sam Demokrata?
19.12.2011. 18:47

Zašto sam Demokrata?

Brojne nerazumljive i nerazumne izjave srpskih političara i njihovih savetnika, analitičara, komentatora, baštovana, konjovodaca i dresera na temu kandidature za EU i statusa Kosova ne mogu, na sreću, promeniti realnost. Građani Srbije i dalje većinski svoju budućnost i budućnost svoje dece vide u Evropskoj uniji, bez obzira na negativnu kampanju koju po tom pitanju zajednički vode iskreni evroskeptici i lažljivi evroentuzijasti. Iskonski nagon opstanka je i dalje jači od dnevnopolitičke halabuke spodoba koje statistika i moderna psihijatrija definišu „javnim ličnostima“.


Naslovna strana

26. oktobar 2021.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.