Šekspirovo pozorište besplatno će strimovati predstave u periodu pandemije 1Foto: Pixabay

„Šekspirov teatar Gloub” („Shakespeare’s Globe Theatre”) od ponedeljka 6. aprila omogućiće besplatno gledanje velikog broja predstava, kako svojih, tako i različitih koprodukcija Šekspirovih dela iz celog sveta, među kojima je i predstava „Henri VI” u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

Teatar posvećen Šekspirovim delima, Globe Theatre, od ponedeljka 6. aprila omogućiće besplatno online gledanje brojnih predstava sa repertoara.

Šekspirova dela na engleskom jeziku biće dostupna na youtube kanalu i „Globe Player”-u u trajanju od dve nedelje, te će se na dvonedeljnom nivou menjati naslovi. Korisnici se mogu prijaviti (subscribe) na zvanični youtube kanal „Gloub teatra” i postaviti podsetnik.

Lista predstava koje će biti strimovane besplatno (na engleskom jeziku):

  • „Hamlet”/‘Hamlet’ (2018.) – Od 6. do 19. aprila
  • „Romeo i Julija”/‘Romeo & Juliet’ (2009.) – Od 20. aprila do 3. maja
  • „San letnje noći”/‘A Midsummer Night’s Dream’ (2013.) – Od 4. od 17. maja
  • „Zimska priča”/‘The Winter’s Tale’ (2018.) – Od 18. do 31. maja
  • „Dva plemenita rođaka”/‘The Two Noble Kinsmen’ (2018.) – Od 1. do 14. juna
  • „Vesele žene vindzorke”/‘The Merry Wives of Windsor’ (2019.) – Od 15. do 28. juna

Nakon toga, na redu su i sve produkcije iz 2012. godine sa „Globe to Globe” festivala i biće dostupne besplatno tokom celog perioda. Tu su korejski „San letnje noći”, makedonski „Henri VI – treći deo”, poljski „Makbet”, hebrejski „Mletački trgovac”, ali i predstava Narodnog pozorišta iz Beograda, „Henri VI – prvi deo”.

Predstave će biti dostupne na matičnim jezicima, ali će biti omogućen engleski titl. Ceo spisak možete pogledati na zvaničnoj stranici „Globe Player”. Detaljne informacije o rasporedu strimovanja biće naknadno objavljene na sajtu ovog pozorišta

Za sam kraj, na platformi će biti postavljena posebna serija video snimaka pod nazivom „Šekspir i ljubav u izolaciji” gde će umetnici govoriti Šekspirove tekstove iz samoizolacije, ali i obeležiti Šekspirov rođendana 23. aprila.

Šekspirovo pozorište besplatno će strimovati predstave u periodu pandemije 2
Foto: Pixabay.com

Narodno pozorište iz Beograda na daskama Gloub teatra

Predstava „Henri VI” u režiji Nikite Milivojevića, premijerno je izvedena u „Gloub teatru”, koje je bilo u svojstvu koproducenta, 11. maja 2012. godine u okviru „Kulturne olimpijade” i festivala „Globe to Globe”, posvećenog autoru dela, Vilijamu Šekspiru.

Beogradsku premijeru ova predstava je doživela na daskama Narodnog pozorišta u Beogradu, 15. juna iste godine.

Naslovnu ulogu tumači Hadži Nenad Maričić. Glumačku ekipu čine i Predrag Ejdus, Tanasije Uzunović, Boris Pingović, Nebojša Kundačina, Branko Jerinić, Branislav Tomašević, Slobodan Beštić, Aleksandar Srećković, Pavle Jerinić, Bojan Krivokapić, Jelena Đulvezan, ali i muzičari Bora Dugić, Zoran Živković i Slobodan Prodanović.

Za dramaturgiju je bila zadužena Ivana Dimić, dok je scenografiju potpisao Boris Maksimović, a kostimografiju Marina Medenica. Za scenski govor bila je odgovorna dr Ljiljana Mrkić Popović, a za scenski pokret Amalia Benet.

O samom radu na predstavi, kao i utiske pubilke nakon premijere u Londonu, možete pogledati video na sledećem linku.

Globe Player platforma

Tradicionalno pozorište, elizabetanskog stila, već je imalo svoju striming platformu u formi Globe Player-a, ali korišćenje iste i gledanje predstava uvek je imalo svoju cenu, sa produkcijama, kupljenim ili iznajmljenim. Pojedinačne cene obično premašuju iznos od jednomesečne pretplate na nekoj od platformi kao što su Netflix ili HBO GO. Tako cena „Hamleta” iznosi 4.99 funti za iznajmljivanje na period od sedam dana, odnosno 12.99 funti za trajno posedovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari