Postavka “Novosađani biraju” jer je muzej mesto za sve 1

Izložba Novosađani biraju, kojom Galerija Matice srpske započinje godinu Evropske prestonice kulture, svečano je otvorena sinoć u Stalnoj postavci ove galerije. Izložba je simbolično otvorena u 20 sati i 22 minuta, a biće otvorena do 31. decembra 2022. godine.

Na otvaranju izložbe pozdravnu reč uputila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske ističući da su projekat Novosađani biraju osmislili sa željom da  pokažu da Novi Sad nije Evropska prestonica kulture zbog velikih institucija, umetnika i festivala, već da je Novi Sad Evropska prestonica kulture zbog građana koji u njemu žive.

“Zato smo izabrali četrdeset Novosađana sa kojima smo birali. Dobili smo izložbu koja predstavlja diverzitet različitih tema, stilova i ideja, sa umetničkim delima koje su Novosđani birali srcem sa idejom da ispričaju priču o sebi i Gradu“, istakla je upravnica Palkovljević Bugarski.

Književnik Vladimir Kopicl, rekao je da prisustvujemo jednom “kolektivno odgovornom događaju”.

“Reči ne vredi trošiti na već rečeno i već urađeno. Mogu samo da Galeriji Matice srpske i njenim ovomilenijumskim poslenicima poželim još sličnih, blsikih susreta otvorene vrste sa živim kulturnim nasleđem i njegovom neupitnom budućnošću“, istakao je Kopicl nakon čega su izložbu svečano otvorili učesnici projekta.

Na izložbi je prikazano 41 umetničko delo iz kolekcije Galerije, a njih su izabrali: Miljana Pavlović, Igor Ćujić, Ranko Rajović, Robert Čoban, Dragana Zgonjanin Bosić, Agota Vitkai-Kučera, Slobodan Trkulja i Nikodima Trkulja, Andrej Šibanov, Marija Stobord Šibanova, Dejan Ćurčić, Jasmina Vukašinović, Zaga KalMar, Danijela Ivanović, Viktor Til, Milesa Milinković, Duško Stojanović, Maja Boškić, Pavle Sekeruš, Milorad Stošljević, Vera Kopicl, Andrija Nikitović, Uroš Krstin, Mihail Dudaš, Vitomirka Trebovac, Aleksandar Dujin, Boško Lučar, Predrag Bogovac, Andrija Gerić, Vladimir Kopicl, Zorica Pejić, Tijana Prodanović, Gvozden Perković, Marija Vasić, Aleksandar Frank, Oto Horvat, Emina Salai Elor, Savo Ilić, Jasmina i Nemanja Kovačić, Bojana Karavidić, Vesna Latinović i Momčilo Popov.

“Polazeći od činjenice da grad oblikuju građani, njihovo poreklo, nasleđe, navike i opredeljenja, a da muzej jeste mesto kolektivnog pamćenja koji sakuplja i čuva različite životne priče pojedinaca, odlučili smo se da otvorimo svoju kolekciju i ponudimo je sugrađanima da kroz umetnička dela u našem prostoru ispričaju priču o sebi i svom gradu. Birali smo ih nehotice, razmišljajući o njima kao pojedincima različitih profesija koji su na različite načine vezani za Novi Sad, ali i našu ustanovu. Radi se o Novosađanima, akterima u različitim oblastima kulture, obrazovanja, nauke i privrede, različitih nacionalnosti i veroispovesti i kao takvi pokazuju raznolikost svojstvenu Novom Sadu. Pozvali smo ih da, šetajući kroz depoe, gledaju slike na panoima, skulpture na policama, crteže i grafike u muzejskim ormanima da osete brojnost i raznovrsnost nasleđa koje čuvamo pod krovom Galerije Matice srpske i pružimo im priliku da tu pronađu sebe. Želeli smo da prepletemo lično i opšte, pojedinca i grad, umetničko delo i moguću poruku koju ono nosi u savremenom trenutku, a kao rezultat tog druženja nastala je izložba Novosađani biraju”, objašnjava projekat za naše čitaoce Milica Milošević, menadžerka projekta koja ističe da se na njemu radilo proteklih nekoliko meseci.

Tako je ova izložba zapravo priča Novosađana o njihovom životu, detinjstvu i željama reflektovana kroz odabrana dela iz Galerijskog depoa.

Njenom realizacijom i odabirom ovakvog modela predstavljanja kolekcije, u Galeriji Matice Srpske su želeli da ukažu na to da je muzej mesto za sve, a da prostor Galerije i njena kolekcija, viđeni očima građana, mogu biti jedna od mogućih slika nacionalne likovne umetnosti novijeg doba.

Izložbu prati srpsko-engleski katalog sa tekstovima dr Tijane Palkovljević Bugarski, upravnice GMS, Vladimira Kopicla, književnika i Milice Milošević, koordinatorke projekta, kao i sa izjavama svih učesnika projekta.

Projekat i izložbu Novosađani biraju omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gradska uprava za kulturu i Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Radno vreme Galerije Matice srpske u Novom Sadu je od utorka do četvrtka od 10 do 20 časova, petkom je otvorena do 22 časa, subotom i nedeljom od 10 do 18 časova, a ponedeljkom je zatvorena.

Izložba Novosađani biraju može se pogledati do 31. decembra 2022. godine, dakle, do poslednjeg dana u godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture.

Slikar izabrao slikara koji slika slikara

Slikar Duško Stojanović, koji stvara u svom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi, jedan je od Novosađana koji su birali umetnička dela za ovu izložbu. Za list Danas kaže da je izabrao delo slikara Voje Trifunovića, dede novosadskog lekara Laleta Trifunovića.

“To je jedan interesantan portret nastao 1932. godine. Trifunović je naslikao portret svog prijatelja slikara. Eto, to mi je bilo zanimljivo, da ja kao slikar izaberem slikara koji slika slikara. Zanimljiva mi je bila i ekspresivna pozadina u tamnim tonovima zbog koje su došli do izražaja svi detalji portreta”, objašnjava Stojanović svoj izbor umetničkog dela za ovu izložbu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari