Otvorena izložba o Teslinim akademskim koracima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) večeras je otvorena izložba „Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“, čiji je cilj da široj javnosti približi prve akademske korake čuvenog naučnika i pronalazača Nikole Tesle, koje je napravio upravo u toj austrijskoj školi.

Otvarajući izložbu koju je organizovao Austrijski kulturni forum, upravnik Galerije nauke i tehnike SANU akademik Zoran Petrović podsetio je da mnogi znaju da je Tesla odrastao u Lici maštajući o vodenicama i kroćenju snage reka.

„Ali bez osnove na koju bi se nadogradio njegov genij, a to je obrazovanje, ne bi mogao da postigne ništa, a njegovo obrazovanje je krenulo na Tehničkoj školi u Gracu“, rekao je Petrović.

Tesla se u Gracu školovao od 1875. do 1878. godine, a ambasador Austrije u Beogradu Nikolaus Luteroti podsetio je da su mnogi Srbi u to doba odlazili u austrijske škole i da je takva veza između dva naroda očuvana do danas, kada se mladi iz Srbije takođe školuju u Beču i Gracu.

„Danas se 2.700 studenata iz Srbije školuje u Austriji, a od 2015. do 2020. na Univerzitetu u Gracu boravilo je 150 istraživača i naučnika iz Srbije“, rekao je Luteroti, uz ocenu da je to važan deo bilateralnih odnosa dve zemlje.

Otvorena izložba o Teslinim akademskim koracima 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„Drago nam je što se u Austriji školuje toliko pametnih i radoznalih studenata iz Srbije, nadamo se da se među njima nalazi i neki budući Tesla“, poručio je Luteroti.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks pročitao je poruku rektora današnjeg Tehničkog univerziteta u Gracu, institucije čija laboratorija nosi ime Nikole Tesle.

„Njegov rad i ličnost su svetli primer za naše studente i istraživače, a Tesla je kao niko drugi živeo ono što odgovara našem današnjem sloganu – znanje, tehnika, strast“, naglasio je rektor Harald Kajnc u poruci.

Izložba „Nikola Tesla i Visoka tehnička škola u Gracu“ otvorena je do 24. jula u Galeriji nauke i tehnike SANU u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari