Premijera jedne od najpoznatijih opera Đuzepa Verdija, ali i uopšte, u izvođenju ansambala Opere i Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, biće upriličena 24. januara u Plavoj dvorani Sava centra od 19 sati. „Aidu“ režira gost iz Austrije Karel Drgač, dirigent je Johanes Harnajt, a scenografija je nastala u saradnji sa Makedonskom operom i baletom iz Skoplja i delo je Zorana Kostovskog.

Premijera jedne od najpoznatijih opera Đuzepa Verdija, ali i uopšte, u izvođenju ansambala Opere i Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, biće upriličena 24. januara u Plavoj dvorani Sava centra od 19 sati. „Aidu“ režira gost iz Austrije Karel Drgač, dirigent je Johanes Harnajt, a scenografija je nastala u saradnji sa Makedonskom operom i baletom iz Skoplja i delo je Zorana Kostovskog. Kostimi su delo Milanke Berberović, pravljeni inače za „Aidu“ izvedenu u NP devedesetih godina. Koreograf predstave je Konstantin Kostjukov. U dve podele nalaze se Jasmina Trumbetaš Petrović i Ana Rupčić kao Aida, Dragana del Monako i Jelena Vlahović kao Amneris, Dušan Plazinić i Hon Li kao Radames i drugi.
Kako je juče, na konferenciji za novinare, povodom premijere rekao direktor Opere NP Dejan Savić, odgovarajući na pitanje zašto „Aida“ i Sava centar, u pitanju su složenost i obim jednog dela koje pruža mogućnost da se predstave svi segmenti NP i beogradske opere sa najboljim solistima, radionicama NP, uz pomoć SC i prijatelja iz Makedonije. „To je, rekao bih“, istakao je Savić, „uzoran projekat na regionalnom nivou“. Da je u pitanju pravi, veliki spektakl svedoči dve i po hiljade metara kvadratnih scenografije koja će biti prilagođena Plavoj dvorani SC, kao i pravi konj na kome će jahati Radames. Prednost igranja ovog spektakla u SC, dodao je Savić, je mogućnost da ga odjednom vidi dve hiljade ljudi, dok bi za to na sceni NP bile potrebne četiri predstave, odnosno period od šest meseci u kome bi se one odigrale. „Aida“ će se stoga igrati samo u SC.
Maestro Harnajt rekao je da je san dirigovati „Aidom“ koja je, baš kao i egipatske piramide, čudo. Dve podele, prema njegovim rečima, zapravo su dve premijere, a ovo je i jedinstvena prilika da se predstavi ceo orkestar NP. Reditelj Drgač dodao je da je još veći san za reditelja postavka „Aide“. On je istako odlične soliste i rekao da je drama „Aide“ svevremena – večna borba između režima, države, poretka i pojedinca koji ne želi da ga ponište, učine anonimnim, nevažnim. Prva repriza „Aide“ je 26. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari