Izložba fotografija “ Ambis odsustva“ Vide Jovanović, koja će večeras u 19 sati biti otvorena u Galeriji Isntituta Servantes u Beogradu, može se pogledati do 13. aprila. Vida Jovanović, jugoslovenskog porekla, rođena je u Havani na Kubi. Sa sedam godina seli se u Meksiko gde će postati jedan od najistaknutijih vizuelnih umetnika ove zemlje.

Izložba fotografija “ Ambis odsustva“ Vide Jovanović, koja će večeras u 19 sati biti otvorena u Galeriji Isntituta Servantes u Beogradu, može se pogledati do 13. aprila. Vida Jovanović, jugoslovenskog porekla, rođena je u Havani na Kubi. Sa sedam godina seli se u Meksiko gde će postati jedan od najistaknutijih vizuelnih umetnika ove zemlje. Bila je član upravnog odbora Meksičkog saveta za fotografiju. Godine 1994. bila je „gostujući umetnik“ na Umetničkom univerzitetu u Atlanti, SAD. Njene fotografije objavljene su u više knjiga i časopisa, a njeni radovi čine deo kolekcija u zemlji i inostranstvu. Knjigu „Zatvor snova“ objavila je 1998, a 2000. godine je za svoj rad dobila priznanje Fondacije Gugenhajm.
Naredne godine imenovana je za člana Nacionalnog sistema stvaralaca. Vida drži predavanja, a radi i kao kustos izložbi i profesor integralnog programa Centra za fotografiju. Izložbom „Ambis odsustva“ distancira nas od likova i fotografske scene, umanjuje jačinu utiska, udaljava dokument… njen rad može se videti jedino kroz umanjen prozor otvoren na drvenom ramu. Ova izložba biće predstavljena zahvaljujući saradnji Ambasade Meksika i Instituta Servantes, a otvoriće je sama autorka, koja će tim povodom posetiti Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari