Mreža za nasleđe Jugoistočne Evrope (SEE Heritage Network), koja okuplja 12 organizacija, apelovala je sa sastanka u Kotoru na vlasti i institucije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, da hitno zaustave neodgovoran odnos prema kulturnom i prirodnom nasleđu u regionu.

Mreža za nasleđe Jugoistočne Evrope (SEE Heritage Network), koja okuplja 12 organizacija, apelovala je sa sastanka u Kotoru na vlasti i institucije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije, da hitno zaustave neodgovoran odnos prema kulturnom i prirodnom nasleđu u regionu. Mreža je poručila u tom apelu, koji je usvojen kao zaključak radionice „Devastacija kulturnog nasleđa“, da je kulturna i prirodna baština u regionu u velikoj opasnosti.
Tokom sastanka u Kotoru, nevladine organizacije koje čine tu mrežu, utvrdile su neke od osnovnih problema kojima je trenutno izloženo kulturno i prirodno nasljeđe u jugoistočnoj Evropi, ocenjujući da proces tranzicije prouzrokuje nekontrolisani razvoj u urbanim i ruralnim oblastima, koji značajno ugrožava nasljeđe, posebno kroz: neadekvatno prostorno planiranje, masovni turizam i ekspanziju industrije i infrastrukture u istorijskim zonama. Osim toga, nasleđe je u velikoj meri ugroženo i zbog neodržavanja ili neadekvatnog održavanja kulturnih dobara i neadekvatnog upravljanja kulturnim dobrima, a kao posledica nebrige ugroženi su i priroda i kulturni pejzaž, navedeno je u apelu Mreže za očuvanje nasleđa jugoistočne Evrope. U nameri da promoviše i zaštiti nasleđe kao zajedničku vrednost u regionu, Mreža je izrazila veliku zabrinutost zbog tih ključnih problema koji ugrožavaju zajedničko pokretno, nepokretno i nematerijalno nasleđe, posebno arhivsko, industrijsko, ruralno i graditeljsko, kao i kulturni pejzaž.
Pozivajući vlasti u regionu da promene neodgovoran stav prema zajedničkom nasleđu, Mreža je zatražila veću primjenu principa zaštite kulturnog nasljeđa u procese planiranja i razvoja, veće učešće stručnjaka, aktivnije uključivanje lokalnih zajednica i stvaranje uslova za učešće građana u proces donošenja odluka. Mreža za nasleđe jugoistočne Evrope istakla je i da je kulturna, etnička i verska raznovrsnost regiona dragoceni resurs, kao i da region ne može da gradi svoju budućnost devastirajući sopstvenu prošlost. Apel je upućen sa četvrtog sastanka Mreže za nasleđe jugoistočne Evrope, koji su organizovale od 8. do 10. februara u Kotoru lokalne nevladine organizacije EXPEDITIO centar za održivi prostorni razvoj i NOTAR Centar za negovanje i prezentaciju dokumentarnog nasleđa Kotora.
Projekat je realizovan uz podršku East East Programa: Partnerstvo bez granica Instituta za otvoreno društvo, posredstvom Fondacije Institut za otvoreno društvo – Predstavništvo Crna Gora. SEE Heritage je mreža nevladinih organizacija koje deluju u oblasti kulturnog nasleđa u regionu jugoistočne Evrope, a cilj joj je unapređenje svesti o različitim pitanjima i problemima kulturnog nasleđa u tom regionu. Mrežu čini 12 nevladinih organizacija iz regiona (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija), a u planu je proširenje Mreže kako bi obuhvatila i nevladine organizacije iz Hrvatske, Rumunije i Bugarske.
Osnivanje Mreže inicirala je 2006. Regionalna kancelarija švedske organizacije Kulturno nasleđe bez granica (CHWB – Cultural Heritage without Borders, Regional), a sastanci su do sada održani u Sarajevu (BIH), Đirokastru (Albanija) i Ohridu (Makedonija). Sastanku u Kotoru prisustvovale su: Albanska nacionalna fondacija, Butrint fondacija i Pokret Mjaft! iz Albanije, Fondacija Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders) i NVO Mozaik – Fondacija za razvoj zajednice iz Bosne i Hercegovine, EC MA Ndtyshe sa Kosova, Fond za otvoreno društvo iz Makedonije, Asocijacija za rehabilitaciju kulturnog nasleđa ARCH – LUK, Građansko udruženje Suburbium i Europa Nostra Srbija iz Srbije, Expeditio, Notar i Projektor iz Crne Gore. Prvi put sastanku Mreže prisustvovale su i dve nove organizacije iz Hrvatske: Pro Torpedo iz Rijeke i Društvo prijatelja kulturne baštine Splita. Na sastanku je bilo reči o radu Mreže, uključujući buduće proširivanje kroz prijem novih članica, finalizaciju zajedničkog sajta i strateški plan razvoja i aktivnosti tokom sledeće četiri godine. Pored radnog dela na skupu u Kotoru je organizovana i radionica na temu „Devastacija kulturnog nasleđa“ o jednom od gorućih problema ne samo Crne Gore, već i svih zemalja jugoistočne Evrope, a organizovan je i obilazak Boke Kotorske i mapiranje zona devastacije nasleđa, uz prezentacije stanja u zemljama učesnika skupa. U javnom delu, gosti iz Azerbejdžana, kao i članica mreže iz Albanije, održali su prezentacije o nasleđu u svojim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari