u Muzej u Smederevu, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda, od 31. maja do 5. juna. Tokom šest dana ovogodišnjeg programa posetioci će imati jedinstvenu priliku da pogledaju selekciju najzanimljivijih arheoloških filmova sa ovogodišnje smotre u Narodnom muzeju u Beogradu. Ukupno će biti emitovano deset filmova iz sedam zemalja, sve projekcije počinju u 20.

u Muzej u Smederevu, u saradnji sa Narodnim muzejom iz Beograda, od 31. maja do 5. juna. Tokom šest dana ovogodišnjeg programa posetioci će imati jedinstvenu priliku da pogledaju selekciju najzanimljivijih arheoloških filmova sa ovogodišnje smotre u Narodnom muzeju u Beogradu. Ukupno će biti emitovano deset filmova iz sedam zemalja, sve projekcije počinju u 20.30 sati, ulaz je slobodan. Projekcije filmova su u Galeriji savremene umetnosti Smederevo na Trgu Republike bb. Subota: „Rurikova grobnica/Rurik’s Tomb“ (Rusija, 2003, 26 minuta); „Izgubljeni grob/Le Tombeau perdu“ (Francuska, 2002, 52); Nedelja: „Nofretete i tajna iz Amarne/Nofretete und das Geheimnis von Amarna“ (Nemačka, 2005, 44); „Požar nad Kvantom/Flammen ueber Qatna“ (Nemačka, 2004, 45 minuta).
PREPOZNAVANJE – dokumentarni film autorke Milice Paunović, premijerno će biti prikazan 3. juna od 19 sati u sali beogradskog Etnografskog muzeja. Film autentičnom pričom otkriva razne izvore formiranja umetničkog izraza slikarke Olje Ivanjicki, kao i teme koje zaokružuju njenu svestranost i filozofiju življenja. Iste večeri biće prikazan i film o pokretu Medijala pod nazivom „Tajna večera“, autora akademika Zdravka Veselinovića.
PROSLAVA JUBILEJA DEČJE FILHARMONIJE RTB – Promocija CD izdanja Dečje filharmonije, Dečjeg zabavnog ansambla Kekec i solista biće održana 2. juna u Centru lepih umetnosti Guarnerius u Beogradu, povodom 50. godina od osnivanja Dečje filharmonije (1957-2007). To muzičko izdanje predstavlja izbor tonskih zapisa koji su nastali tokom postojanja Dečje filharmonije i ansambla Kekec. Goste će, ispred organizacionog odbora, pozdraviti profesor Branislav Pešić, nekadašnji član Dečje filharmonije, a program će upotpuniti nastup orkestra MŠ „Dr Vojislav Vučković“, pod vođstvom dirigenta Ljubomira Polojca, takođe nekadašnjeg člana. Kao solista nastupiće violinistkinja Una Stanić. Ulaz na promociju i koncert je besplatan. SEECULT.org
DVA KLAVIRSKA KONCERTA – U sali Muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru, 2. juna od 19 sati, koncert ‘e održati Milena Buča, učenica završnog razreda klavira Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ iz Novog Sada, u klasi profesorke Vere Hofman Momčilović. U istoj sali, 4. juna, takođe od 19 sati, Somborcima će se predstaviti Ivana Munćan, klavir, takođe maturantkinja novosadske Srednje muzičke škole.
AUSTRALIJSKA GRUPA INXS – održaće večeras koncert u Bašti beogradskog SKC, sledeće večeri nastupiće u klubu Boogaloo u Zagrebu, a ti prostori odabrani su kao nove lokacije zbog slabe pretprodaje karata. Beogradski koncert INXS trebalo je da bude održan na stadionu Tašmajdan, a zagrebački u Domu sportova, gde je prethodno već premešten iz KC „Dražen Petrović“. Koncertna agencija Nota saopštila je da je to zbog slabe pretprodaje ulaznica, kojih je, ipak, dovoljno prodato za klupske prostore u koje je nastup INXS prebačen.
REGGAE FEVER FESTIVAL PROMO ŽURKA – večeras od 22 sata u Velikom klubu beogradske Akademije. Nastupa hrvatski bend Radikal Dub kolektiv, formiran 2002. godine. Tokom večeri nastupiće i Jahmessenjah SOUNDSYSTEM iz Gornjeg Milanovca, beogradski Ital-Vision SOUNDSYSTEM kao i Reggae Maniac Crew. Postavu benda, čije su jezgro prvobitno činila tri muzičara, danas čine Vanja – klavijature, melodika i vokal, Jadranko – gitara, Vrki – bas, Vedran – bubnjevi i Damir – zvuk. Ulaz 200 dinara.
SIMBOLIČNO U SRPSKOM SLIKARSTVU – izložba u valjevskoj Modernoj galeriji otvara se 2. juna u podne i može se pogledati do 15. jula.
PROMOCIJA ZBORNIKA – „O Bunjevcima“, u Srpskoj čitaonici „Laza Kostić“ u Somboru, večeras od 20 sati. Reč je o zborniku radova sa simpozijuma „O Bunjevcima“, održanom decembra u Subotici. Organizatori promocije su Bunjevački nacionalni savet iz Subotice i Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ iz Sombora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari