ovdašnjeg nacionalnog ansambla Kolo i makedonskog nacionalnog ansambla Tanec, večeras od 20 sati u Velikoj dvorani beogradskog Doma sindikata. U programu učestvuje više od 100 igrača, pevača i muzičara. Beogradskom nastupu prethodili su koncerti u Novom Sadu (SNP, 13. aprila) i Požarevcu (Dom kulture, 14.

ovdašnjeg nacionalnog ansambla Kolo i makedonskog nacionalnog ansambla Tanec, večeras od 20 sati u Velikoj dvorani beogradskog Doma sindikata. U programu učestvuje više od 100 igrača, pevača i muzičara. Beogradskom nastupu prethodili su koncerti u Novom Sadu (SNP, 13. aprila) i Požarevcu (Dom kulture, 14. aprila).
MUZIČKO-POETSKI PROGRAM – povodom obeležavanja 90 godina od smrti začetnika međunarodnog jezika – esperanta, večeras od 18 sati u sali Etnografskog muzeja u Beogradu, u organizaciji Udruženja slepih esperantista „La suda stelo“.
OSVRNI SE U GNEVU – Džona Ozborna u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija NP Beograd i Centra za kulturu Pančevo, večeras od 20 sati u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad (DKSG). Igraju Igor Đorđević, Paulina Manov, Nenad Stojmenović, Milena Predić, Miodrag Krstović…
DVA FILMA – danas u Američkom kutku (Sala na prvom spratu beogradskog Doma omladine – DOB): dokumentarni „Ken Burn’s JAZZ: Gumbo“ od 15 sati + igrani „Breakfast at Tiffany’s/Doručak kod Tifanija“ od 17 sati. Ken Brns koristi istorijske činjenice i lični doživljaj da osvetli priču o džezu. Koreni džeza su u Nju Orleansu, Gumbo. Jedan od najnaprednijih gradova 19. veka, Gumbo je prepun kockanja, prostitucije, kriminala i – muzike. Brns prikazuje kako afro-američki muzičari kombinuju ritam Kariba, opere, marčing bendova i bluza, kako bi proizveli muziku koja se uskoro naziva džez. „Doručak kod Tifanija“ (1961), film Blejka Edvardsa sa Odri Hepbern i Džordžom Pepardom deo je istorije svetske kinematografije.
FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA – od 12. do 16. aprila u Bioskopskoj sali DOB, večeras: Specijalna projekcija od 17 sati; „L’esquive /Glatko se izvući“ (Fra, 2003, 117 minuta) Abdelatifa Kečičea od 19 sati; „Va, vie et Deviens/Idi, živi i postani“ (Fra/Bel/Ita/Izra, 2005) Radua Mihaileanua od 21 sat.
KINO KLINIKA – ponedeljkom od 19 sati (urednik Filip Markovinović) u novosadskoj ART klinici večeras od 20.30 sati: Video radovi umetnika sa Kosova. Obuhvaćeni radovi su iz perioda 1999-2006. Program se realizuje u saradnji sa organizacijom per.art.
PREDSTAVLJANJE – novoosnovane izdavačke kuće Evoluta i razgovor o romanima „Parmenion“ i „Mračni princ“ poznatog engleskog pisca epske fantastie Dejvida Gemela, večeras od 19 sati u Sali na prvom spratu DOB, u okviru tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“, moderator je Tamara Lujak.
PRODAJNA IZLOŽBA – IK Paideia od danas do 21. aprila u Holu biblioteke DKSG.
TANATOLOGIJA – ciklus predavanja o smrti u Maloj sali DKSG, večeras od 19 sati: Vladeta Jerotić – „Šta se o smrti mislilo nekada a šta se o smrti misli sada?“.
PREDAVANJA – u Maloj sali Kolarčeve zadužbine: „Preduzeća i privrede – Novi menadžment za novu ekonomiju“ od 18 sati, predavač prof. dr Slobodan Pokrajac. U saradnji sa Naučnim društvom Srbije; „Države kao društvo, država i globalna sil – Uloga političke kulture i institucija“ od 19.30 sati, predavač prof. dr Vojislav Stanovčić. U saradnji sa Srpsko-američkim centrom.
KONZERVACIJA MOZAIKA – predavanje sa video projekcijom, Maje Franković (Narodni muzej, Beograd), večeras od 19 sati u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (BGB).
PREDSTAVLJANJE KNJIGE – „Velika Srbija (Mit i stvarnost)“ akademika Čedomira Popova (Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića), večeras od 19 sati u Odeljenju umetnosti BGB. Govore akademik Vasilije Krestić, dr Slavenko Terzić, dr Milan Petrović, Zoran Stojanović i autor.
ZBIRKA POEZIJE – „Senka plamena/L’ombre de la Flamme“ autorke Emilije Cerović Mlađe (IK Artman, Pariz), biće predstavljena večeras od 19 sati u beogradskom Međunarodnom kulturnom centru YUBIN. Govore Ana Tatarenko, Slavica Spasić, autorka i gosti, moderator Ljiljana M. Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari