glumicu Žanku Stokić, jednu od najvećih srpskih glumica, povodom 120 godina od njenog rođenja, danas u 11 sati na Topčiderskom groblju u Beogradu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Žanka Stokić bila je politički proganjana i zatvarana.
„BOEMI“ PRVI PUT U SEZONI – Opera Đakoma Pučinija „Boemi“ će večeras od 19.

glumicu Žanku Stokić, jednu od najvećih srpskih glumica, povodom 120 godina od njenog rođenja, danas u 11 sati na Topčiderskom groblju u Beogradu, saopšteno je iz Narodnog pozorišta u Beogradu. Žanka Stokić bila je politički proganjana i zatvarana.
„BOEMI“ PRVI PUT U SEZONI – Opera Đakoma Pučinija „Boemi“ će večeras od 19.30 sati, prvi put biti izvedena u 138. sezoni nacionalnog teatra. Orkestrom NP diriguje Alesandro Sanđorđi k.g (Italija), reditelj je Predrag Protić, ulogu Mimi tumači Suzana Šuvaković Savić, dok će se u ulozi Rodolfa pojaviti Dušan Plazinić. Ostali solisti su Predrag Milanović, Vladimir Andrić, Vuk Matić i Sofija Pižurica. Učestvuju Orkestar i Hor Narodnog pozorišta u Beogradu.
MIŠKO PLAVI TRIO – svake srede u beogradskom BITEFART kafeu od 23 sata.
JAPANSKI KLASIČNI TEATAR – 12 NO DRAMA – antolgija koju je priredio Radoslav Lazić (KIZ Altera; Beograd, 2006), biće promovisana danas u 13 sati u Svečanom foajeu II galerije Narodnog pozorišta u Beogradu. Učestvuju prof. dr Milenko Misailović – dramaturg i teatrolog, prof. Radomir Putnik – dramaturg i teatrolog, prof. dr Ljiljana Marković – japanolog, prof. dr Aleksandar Gajić – predsednik Srpsko-japanskog društva, Jovan Ćirilov – teatrolog, Milan Arnaut – dizajner, likovni urednik i utor. Moderator je mr Milovan Zdravković – teatrolog.
NOVA ČITANJA FILOSOFIJE PALANKE – ciklus u Sali na I spratu beogradskog Doma omladine, večeras od 19 sati: Govori dr Jelisaveta Blagojević, koja će svoje ponovno čitanje dela Radomira Konstantinovića „Filosofija palanke“ usredsrediti na promišljanje „duha palanke“ koji se pre svega ogleda u odricanju mogućnosti promene, neizvesnosti i svakog rizika koje mišljenje podrazumeva, u odricanju budućnosti koja dolazi, i potrebi za sigurnošću koja očinski sve drži pod sobom i koji se javlja kao zaštitnički duh koji teži podsmevanju i poricanju svake pojedinačnosti i različitosti. Kao što i sam autor piše „jezičko-kumotvoračka mašta palanke tu je nedostižna, a jezički rad čoveka sveta, velikog grada, velikog prometa, izgleda, upoređen sa ovim jezičkim naporom palanačkog duha, upravo ništavan“. Uz izlaganje, kao ilustrativni materijal, koristiće se i delovi iz filma „Dogvil“ Larsa fon Trira.
DOVOLJNO DOBRO RODITELJSTVO – Vinikotov prostor igranja i kreativnosti (Narodna knjiga, Beograd, 2006), danas u podne u beogradskoj Galeriji Artget KCB. Knjigu su preveli, priredili i za srpsko izdanje komentare napisali – Grupa intervizijskog seminara o Vinikotu i nastavljačima. Govore Aleksandar Vučo – psihijatar, trening analitičar, predsednik BPD, Biljana Pirgić – dečji psihijatar, psihoanalitički kandidat, Oliver Vidojević – dečji psihijatar, psihoanalitički kandidat i Vasa Pavković – urednik. Knjiga „Dovoljno dobro roditeljstvo“ proistekla je iz Intervizijskog seminara o Vinikotu i nastavljačima. Ovaj seminar organizovala je Grupa psihoanalitičkih kandidata i analitičara Beogradskog psihoanalitičkog (prelaznog) društva, uz podršku Tamare Štajner Popović, sa idejom da se prošire, obogate i detaljnije obrade neki originalni aspekti Vinikotovog rada.
PROMIOCIJU KNJIGE – „Reč nedelje“ autora Jovana Ćirilova, danas u podne u Gornjem foajeu Ateljea 212. Učestvuju Milan Vlajčić, Uroš Balov, Dejan Mihailović, Slobodan Reljić, Jugoslav Vlahović i autor.
BELA LUNA – roman Darka Šekutkoskog (Osijek, 1961), u izdanju Narodne knjige, biće promovisan danas u podne u teatar klubu Srpska kafana u Beogradu. Autor je živeo i školovao se u Srbiji i Austriji, boravio je u Iraku, Italiji, Australiji, a skrasio se na Kritu, u Grčkoj – bar zasad. Govore Sergej Macura (prevodilac), Ivana Bošković (slikarka), Mića Dugić (direktor Doma kulture u Staroj Pazovi) i autor.
PROMOCIJA PRVOG BROJA – periodičnog, stručnog časopisa Smederevski zbornik, danas u 14 sati u Koncertnoj sali smederevskog Centra za kulturu. Poslednje izdanje ovog tipa izlazilo je u Smederevu od 1962 do 1975. godine, saopšteno je iz Muzeja u Smederevu.
ZBORNIK MATICE SRPSKE ZA DRUŠTVENE NAUKE – iz godine 2006, brojevi 120. i 121, biće promovisan danas od 13 sati u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. O Zborniku govore prof. dr Časlav Ocić, dopisni član SANU i glavni urednik Zbornika MS, prof. dr Milovan Mitrović, sekretar Odeljenja za društvene nauke MS i dr Mirjana Rašević, recenzent broja 121. i direktor IDN u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari