„Slutnja“ nemačkog reditelja Menana Japa sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi (17.00); „Lak za kosu“ Adama Šenkmena prema kultnom filmu Džona Votersa (1988) sa Džonom Travoltom, Mišel Fajfer i Kristoferom Vokenom u glavnim ulogama (19.30); „Next“ Lija Tamahorija sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi (22.

„Slutnja“ nemačkog reditelja Menana Japa sa Sandrom Bulok u glavnoj ulozi (17.00); „Lak za kosu“ Adama Šenkmena prema kultnom filmu Džona Votersa (1988) sa Džonom Travoltom, Mišel Fajfer i Kristoferom Vokenom u glavnim ulogama (19.30); „Next“ Lija Tamahorija sa Nikolasom Kejdžom u glavnoj ulozi (22.00). „Slutnja“ i „Next“ neće biti u bioskopskoj distribuciji nakon Sinemanije.
KINO KLINIKA- ponedeljkom u novosadskoj ART klinici (urednik Filip Markovinović), večeras od 19 sati: Dva kratka filma – „Dottie“ (koji se temelji na Frojdovom eseju „Dete je prebiveno“, slobodan prevod) i „He Was Once“ (kombinacija stop motion animacije sa igranim filmom, opet o detetu koje dobija batine), program traje 45 minuta.
PRED VRATIMA EVROPE – ciklus filmova u Domu kulture Studentski grad (DKSG), od 5. do 11. novembra, posvećen novim tendencijama u domaćem filmu u tranzicionim okolnostima u kojima se nalazi naša zemlja, počinje večeras (Velika sala od 20 sati), delimičnom retrospektivom igranih i dokumentarnih filmova Želimira Žilnika, autora čija poetika je duboko ukorenjena u kontradikcije i apsurde svakodnevnog života na ovim prostorima. U filmovima koje će biti viđeni na programu preovlađuje angažovani pristup koji na humoran i ironičan način vivisecira čitav niz tema – od traganja za (novim) identitetom i slobodom do snalaženja u nenormalnim životnim okolnostima na koje su često primorani ljudi sa ovih prostora u Evropi. Žilnikovi crnohumorni junaci i njihove neobične sudbine su tako paradigma za našu noviju individualnu i kolektivnu istoriju. Uvodna reč Miroljub Stojanović – teoretičar filma, sledi film „Kud plovi ovaj brod“ (uloge Đuzepe Pastorčić, Jovan Kiselički, 1998, 91 minut).
ENJOY JULY – plesna predstava zakazana za večeras u prostoru Magacin beogradskog Doma omladine, otkazana je, saopšteno je iz DOB.
KONCERTI PONEDELJKOM I ČETVRTKOM – u Galeriji SANU od 18 sati, ulaz slobodan. Večeras koncert broj 1733: Ivan Rabasović (klavir izvodi J. S. baha, J. Bramsa i Sezara Franka.
IN MEMORIAM – Robertu Džordanu, večeras od 19 sati u Sali na provom spratu DOB, u okviru redovnih tribina Društva ljubitelja fantastike „Lazar Komarčić“. Kroz život i delo autora popularnog serijala „Točak vremena“, koji je preminuo u septembru 2007, vode Dušan Filipin i Bojan Butković.
TRIBINE – u Maloj sali Kolarčeve zadužbine večeras: „Ruski Buker“, najveća ruska književna nagrada – predavač mr Boban Ćurić, asistent univerziteta (18.00); „Isihazam – Pravoslavna mistika“, predavač dr Miodrag Vuković, profesor univerziteta (19.30).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari