Dugoočekivana aukcijska prodaja društvenog preduzeća za proizvodnju, distribuciju i prikazivanje filmova „Beograd film“ zakazana je za 16. februar po početnoj ceni od 388,7 miliona dinara. Kako se navodi na sajtu Agencije za privatizaciju, od kupca se očekuje da u objekte tog preduzeća, koje je gotovo dva meseca u štrajku, investira najmanje 17,5 miliona dinara.

Dugoočekivana aukcijska prodaja društvenog preduzeća za proizvodnju, distribuciju i prikazivanje filmova „Beograd film“ zakazana je za 16. februar po početnoj ceni od 388,7 miliona dinara. Kako se navodi na sajtu Agencije za privatizaciju, od kupca se očekuje da u objekte tog preduzeća, koje je gotovo dva meseca u štrajku, investira najmanje 17,5 miliona dinara. Ukupna procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje je 1,6 milijardi dinara (20,2 miliona evra), što je 70 odsto kapitala privrednog subjekta, a površina zemljišta koju zauzimaju objekti preduzeća je 5.704 kvadratna metra. Depozit za učešće na aukciji iznosi 194,3 miliona dinara, odnosno 2,4 miliona evra, a prijave za učešće se podnose do 7. februara, navodi se na sajtu Agencije (www.priv.yu).
U vlasništvu „Beograd filma“ je 14 bioskopa u glavnom gradu: Kozara, Odeon, Jadran, 20. oktobar, Balkan, Kosmaj, Central, Slavica, Avala, Jedinstvo, Drina, Zvezda, Partizan i Voždovac. Od toga je funkcionalno sedam, ali zbog štrajka rukovodstva i radnika „Beograd filma“ u njima nema projekcija od sredine novembra prošle godine.
Razlozi za štrajk su teško materijalno stanje zaposlenih, kojima nije isplaćeno više od 20 mesečnih zarada, loši radni uslovi, kao i više puta odlagana privatizacija. „Beograd film“ čeka na privatizaciju još od decembra 2003. godine. Agencija za privatizaciju je obustavila taj postupak 2004. godine, a sledeće godine je predložila deobu firme radi lakše prodaje, pa je od toga odustala i najavila prodaju „u paketu“.
U „Beograd filmu“ tvrde da bi prodajom samo jednog svog objekta podmirili dugovanja prema zaposlenima, koja ukupno iznose 70 odsto svih potraživanja. Zbog toga su, kako navode, prošle godine predložili prodaju bioskopa Voždovac, što je Agencija za privatizaciju odbila uz obrazloženje da objekat nije uknjižen. „Beograd film“ je prošle godine takođe tražio hipotekarni kredit za rešavanje pretprivatizacionog socijalnog programa, što je Agencija prvo prihvatila, a potom od rešenja odustala. Gubici firme su u 2004. godini iznosili 21,8 miliona dinara, a u 2005. godini – 29 miliona dinara, pokazuju podaci Agencije za privatizaciju. U tom periodu opadao je i prihod – sa 81,4 miliona na 52,4 miliona dinara. „Beograd film“ je tužio Opštinu Zemun zbog korišćenja bioskopa „Central“ kao bazara i najavio da će tražiti odštetu u slučaju da dobije presudu.