„Mleko i ugalj“ delo Ralfa Rotmana promovisano je u izdavačkoj kući Clio pred sam kraj prošle godine. Predstavljajući ovu knjigu novinarima, Zoran Hamović, osnivač i urednik te izdavačke kuće, istakao je da je Rotman vodeći nemački pisac, koji se prvi put pojavljuje u prevodu Dušana Hajduk Veljkovića na srpski jezik, romanom koji je svojim pojavljivanjem postao književni događaj u Nemačkoj.

„Mleko i ugalj“ delo Ralfa Rotmana promovisano je u izdavačkoj kući Clio pred sam kraj prošle godine. Predstavljajući ovu knjigu novinarima, Zoran Hamović, osnivač i urednik te izdavačke kuće, istakao je da je Rotman vodeći nemački pisac, koji se prvi put pojavljuje u prevodu Dušana Hajduk Veljkovića na srpski jezik, romanom koji je svojim pojavljivanjem postao književni događaj u Nemačkoj. Vida Ognjenović, književnica, napomenula je da je „Mleko i ugalj“ remek delo, pregnantno napisano na sto pedeset stranica. Gojko Božović, književnik, primetio je da je Rotmanov roman ne samo pitko i intrigantno štivo, već i svojevrstan omaž velikoj svetskoj literaturi, poredeći određene momente u romanu „Mleko i ugalj“ sa Floberovim opusom.
Na konferenciji je, takođe, bilo reči i o novom projektu – „Beograd – prestonica knjige“. Nosilac projekta „Beograd – prestonica knjige“ je Srpski PEN centar. Cilj ovog projekta je da se poveća šira međunarodna prepoznatljivost Beograda, kao i da se Beograd kandiduje za ulogu grada – prestonice knjige. Po rečima Zorana Hamovića, Beograd bi to mogao postati najkasnije do 2012. godine. „Svrha ove kulturne akcije je velika međunarodna kulturna promocija Beograda, kao i književnog stvaralaštva na srpskom jeziku“, istakao je Gojko Božović . Projektom „Beograd – prestonica knjige“, upravljaće programski odbor, koji čine Vida Ognjenović, Gojko Božović i Zoran Hamović. Partneri Srpskog PEN centra u organizaciji ovog projekta biće Skupština grada, Narodna biblioteka Srbije i Turistička organizacija Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari