Bitka za ljubav važna kao sam život 1Scena iz filma "Vikend sa ćaletom" Foto: MCF/promo

„Ne izgovoriš majci ili ocu da ih voliš nikada. Sve se podrazumeva, a te najvažnije stvari ostaju nedorečene“, rekao je Miroslav Momčilović, scenarista i reditelj filma “Vikend sa ćaletom”, ostvarenja proglašenog za najgledaniji film u 2020 godini

Film je pretočen u seriju od sedam epizoda koju bez prekidanja, čekanja i reklama možete da pogledate odjednom u SBB Video klub katalogu “Vikend sa ćaletom”.

Momčilović je preporučuje kao idealnu za bindžovanje jer se njena radnja, kao i radnja filma zbiva u dva dana.

U tom kratkom roku, a pod teretom vremena koje su već propustili, otac i sin, sredovečni „old school“ beogradski kriminalac Kašika (Nenad Jezdić) i jedanaestogodišnji lepo vaspitani Ogi (Vasa Vrasneš) za samo jedan vikend pokušavaju da nadoknade sve propušteno. Kašika se trudi da malog po „ubrzanom kursu“ da nauči svemu onome što smatra važnim za život i preživljavanje na ulici, a da iz sina „istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno“. To dovodi do niza tragikomičnih situacija u kojima Momčilović na nenametljiv način i bez patetike gledaoca vraća na suštinska pitanja o otuđenju, pogrešnim izborima i greškama te pokušajima da se one, u poslednjem trenutku, isprave.

Kašikina replika „U životu jašeš ili te drugi jašu“, koju kao modus operandi pokušava da usadi u sina Ogija, kao i mnoge druge boje ovaj film humorom i optimizmom, što je sigurno jedan od razloga zbog koga je on prirastao za srce publici. Mnogo više je to ipak učinila iskrena, topla i slojevita priča o odnosu očeva i sinova, a ponajviše to da je bitku za ljubav u ovom filmu (deteta) moguće dobiti ako vam je ona važna kao sam život.

Bitka za ljubav važna kao sam život 2
Foto: Promo

Lik Kašike, koga maestralno tumači Nenad Jezdić, kao pisan je za ovog glumca. Koliko mu je bio inspirativan govore mnoge izjave koje je povodom ovog filma dao. Od toga da nikad nije imao ovakvu ulogu, da je ona najluđa i najbolje napisana koju je dosad imao, do toga da je za njega samog bila izazov, da sebe proveri može li istovremeno biti prek, nepredvidljiv, ekscentričan i ranjiv. Prema Jezdićevim rečima, u svemu tome ključnu ulogu je imao scenario Miroslava Momčilovića kome nije bilo ništa ni da se oduzme ni da se doda pogotovo kada je reč o onim univerzalnim situacijama koje se tiču ljubavi prema ocu, majci, detetu, to jest prema onima do kojih nam je najviše stalo.

Opisujući rad na ovoj ulozi Jezdić je, između ostalog, izjavio da je „Kašika jak i kriminogen lik“, ali da ga njegova emotivna strana u isto vreme čine pristupačnim i otvorenim, što mu je kao glumcu „dalo prostor da ga odigra onako kakav jeste čovek od krvi i mesa, sa dobrim i lošim osobinama“. Jezdić je skrenuo pažnju da bez obzira na uvreženo mišljenje većine, on veruje da nema loših ljudi i „da su najtužniji među nama dobri, samo su putevi do pravog, ljudskog susreta sa njima komplikovani i teški.“

Bitka za ljubav važna kao sam život 3
Foto: Promo

„Tako i pojedini krimosi nose tert velikog intelekta koji je pogrešno upućen i fokusiran. Kašika, na putu svog roditeljskog i ljudskog preobražaja, i Ogi, dete sa osobinama zrelog čoveka, jednako nose teret drame i emotivnog susreta, iskonskog susreta Oca i Sina“, kazao je Jezdić podvukavši da je „’Vikend sa ćaletom’ pre svega film o ljubavi i njenoj moći da nas menja kada je istinski pustimo u srce.“

Bitka za ljubav važna kao sam život 4
Foto: Promo

U posebno potresnoj sceni filma pojavljuje se pevač Džej Ramadanovski, koji je nedavno preminuo. Govoreći tada o tome kako je počela njihova saradnja Miroslov Momčilović je rekao za Danas: „Džeja sam upoznao pre nekoliko godina na Dorćolu u jednom kafiću kad sam hteo da mu ponudim ulogu za film. Pitao sam ga da li je raspoložen da učestvuje i rekao da ću mu poslati scenario da pročita. Pitao me je kako se zove scenario, odgovorio sam: ‘Vikend sa ćaletom’. Kad je čuo naziv, uzvratio je: „Vidi, igram, ne moram ni da ga čitam pošto sam ja odrastao bez ćaleta“, ispričao je reditelj Momčilović. On je rekao da je mnogo toga o Džeju saznao tokom saradnje na filmu, između ostalog i da je jedno vreme proveo u domu, a da ga je odatle izbavila njegova učiteljica iz osnovne škole kojoj je bilo žao da tamo ostane.

„To me je zaista dirnulo. On je živeo kod nje u stanu dve godine i da se to nije desilo jasno je da bi završio na ulici“, ispričao je Miroslav Momčilović za Danas.

https://www.youtube.com/watch?v=0F3i7C2adRY

U filmu i seriji „Vikend sa ćaletom“ u ostalim ulogama su: Bane Vidaković kao Bata Konj, najbolji Kašikin prijatelj, Miodrag Miki Krstović, Boris Milivojević, Katarina Radivojević, Svetlana Bojković, Srna Lango, Anja Alač, Jelena Đukić, Ana Radović, Marko Gvero, Bojan Lazarov, Miljan Davidović, dok je gost na filmu pored Džeja i fudbaler Vujadin Savić.

Svih sedam epizoda serije odjednom SBB korisnici mogu da gledaju u Video klubu u posebnom katalogu „Vikend sa ćaletom“ za 690 dinara. Ako niste SBB korisnici gledajte seriju preko EON platforme, eon.tv ili slanjem SMS Vikend na 3355. Serija se emituje na kanalu Nova svakog ponedeljka u 21 čas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari