Borkinja, mirotvorkinja, antifašistkinja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

„Želim da delujem na ljude kao udar groma, da im raspalim um, ali ne ispraznim govorima, već širinom svoje vizije, snagom svog ubeđenja i svojom moći izražavanja.
Roza Luksemburg

Otišla je još jedna osoba koja je više decenija bila akter na kulturnoj i javnoj sceni ove zemlje i nekadašnje Jugoslavije. Bilo je dovoljno reći Borka i svi su znali da će se čuti jasan, racionalan i hrabar stav o državi, (ne)prilikama, o stanju u društvu, o bedi duha, o lopovluku i nemanju morala novih elita, potrebi da se menja društvo u kojem živimo, da se isprave nepravde i još mnogo toga. I uvek sa strašću, zasnovano na njenom velikom obrazovanju, iskustvu i veri da su promene moguće, nužne i preko potrebne. Ulazila je Borka u mnoge bitke i okršaje, svesna nužnosti menjanja društvenih odnosa i stvaranja nove društvene, političke, ekonomske i kulturne zajednice, zasnovane na istini, istorijskom pomirenju i ljudskom poverenju.

Borka je sebe nepovratno ugradila u kulturne temelje ovog društva, kao i u mnogobrojne mirovne, intelektualne i civilno-društvene inicijative, od kojih se posebno ističe Centar za kulturnu dekontaminaciju, oaza slobodnog duha Beograda i cele Srbije.

Borka u akciji, kao osoba iskustva, mira, dijaloga i tolerancije, u debati, kao kolumnista, polemičar, organizator, i još mnogo toga još, to je Borka koje ćemo se sećati, i koja će nam nedostajati.

Članovi Saveza antifašista Vojvodine pamtiće njeno veliko i neizbrisivo delo. Iskreno saučešće izražavamo njenoj porodici.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine, prof. dr Duško Radosavljević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari