U novom segmentu dramskog programa ovogodišinjeg festivala Grad teatar, pod naslovom „Vrijeme danas – ex-yu“, predstavljena je najnovija i najznačajnija pozorišna produkcija iz regiona – spektakl „Tesla“, u režiji Tomaža Pandura, koji je u Budvu stigao nakon svetskih festivala, „Mačka na vrućem limenom krovu“ reditelja Larija Zapije (HKD Teatar iz Rijeke), „Strip Šekspir“ u režiji poznatog makedonskog glumca Koleta Angelovskog (Naroden teater „Jordan H.

U novom segmentu dramskog programa ovogodišinjeg festivala Grad teatar, pod naslovom „Vrijeme danas – ex-yu“, predstavljena je najnovija i najznačajnija pozorišna produkcija iz regiona – spektakl „Tesla“, u režiji Tomaža Pandura, koji je u Budvu stigao nakon svetskih festivala, „Mačka na vrućem limenom krovu“ reditelja Larija Zapije (HKD Teatar iz Rijeke), „Strip Šekspir“ u režiji poznatog makedonskog glumca Koleta Angelovskog (Naroden teater „Jordan H. K. Džinot“, Veles), a „krug“ ostvarenja iz bivše domovine zatvoriće Pozorište mladih iz Sarajeva.
Na Terasi između crkava, večeras od 22 sata, zakazana je budvanska premijera drame „Vremenski tunel“ Nenada Veličkovića, u režiji Admira Glamočaka. Priča prati putovanje kroz vreme i istoriju ovog prostora tri studenta, dvojice mladića i devojke, koji ulaze u „Bosansku piramidu sunca“ tražeći u njoj dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolevci civilizacije. Ono što je izgledalo kao obična „rupa“ u padini brda pretvara se, međutim, u vremenski „tunel“, tunel iz kojeg izlaz uvek vodi u neki drugi deo bosanskohercegovačke istorije. Junaci priče susreću se sa najrazličitijim likovima – Ivanom de Kazamarisom, Alijom Sirotanovićem, Gavrilom Principom, Bašeskijem, Šantićem i njegovom Eminom, Valterom Perićem, Branislavom Nušićem, borcima ispod sarajevske piste… U svim tim susretima, na različite načine, oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posledica, podjednako, koliko stranih uticaja i aspiracija, toliko i domaće inferiornosti i neobrazovanosti.
A kako ističu autori, ova priča namenjena je, prije svega, mladima, s nadom i željom da će je prepoznati kao svoju: ako ne zbog njenog političkog angažmana na rušenju istorijskih, epskih, patrijarhalnih i ideoloških mitova i stereotipa, onda sigurno zbog humora koji prati celo ovo „putovanje“. U predstavi igraju Ajla Kabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Alija Aljović, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Drago Buka, Sead Bejtović, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović. Scenografiju i kostime potpisuje Amela Vilić, a muziku Hamdua Salihbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari